Opleiding Food&Technology in Wageningen

5 januari 2010

In het schooljaar 2010-2011 begint aan de vakschool Wageningen een nieuwe opleiding Food & Technology. Deze opleiding moet voedingsmiddelentechnologen met een passie voor smaak afleveren.

Vakschool Wageningen wil voe­dingsmiddelentechnologen met een passie voor smaak afleveren. Middels een nieuwe opleiding Food & Technology die in school­jaar 2010-2011 begint. Want voed­selproductie is niet langer een kwestie van een zaadje in de grond stoppen of een varken vet­mesten. De industrie speelt een steeds belangrijker rol in dit pro­ces. En dat vereist goed opgeleide professionals.

Een zuiveltoetje met een onherkenba­re smaak en aroma. Als je er een hap van neemt, komt de gedachte aan gra­zende koeien nog geen moment in je op. Als het aan Rudolf Barkhuijsen en Carel Rink ligt, respectievelijk mana­ger en directeur van Vakschool Wage­ningen, onderdeel van ROC Rijn IJs­sel, komen zulke producten in de toe­komst niet eens meer op de markt. "Negen van de tien ontwikkelde le­vensmiddelen floppen en daar gaat veel geld mee verloren", zegt Barkhuij­sen.

Binnen de richting Food & Technolo­gie worden jongeren met een havo-di­ploma in twee jaar tijd opgeleid tot voedingsmiddelentechnoloog op mbo-niveau. Dat levert echter geen nieuwe beroepsgroep op. De zoge­naamde groene scholen, waar land­en tuinbouwonderwijs op mbo-ni­veau wordt gegeven, bieden de oplei­ding al langer aan. Maar daar is vol­gens Barkhuijsen steeds minder be­langstelling voor, terwijl het bedrijfsle­ven werkelijk staat te springen om voedingsmiddelentechnologen.

Dat blijkt ook uit de Human Capital roadmap Food & Nutrition, samenge­steld door Berenschot. Volgens dit rapport wordt er tot 2020 een licht stijgende wervingsbehoefte in de le­vensmiddelenindustrie verwacht. Dit komt met name door de collectieve pensionering van de babyboomers, waardoor er in 2010 behoefte aan 24.000 nieuwe medewerkers ontstaat.

Door de toenemende nadruk op inno­vatie en productontwikkeling, neemt ook de vraag naar hoog opgeleide me­dewerkers toe. Een school die een bestaande studie­richting aan zijn aanbod toevoegt, de­ze in een nieuw jasje steekt en van een flitsende naam voorziet, is geen onbekend verschijnsel in onderwijs­land. Het maakt het niet makkelijker voor jongeren die een studie moeten kiezen.

Lees meer op DeOndernemer


« Terug

Altijd op de hoogte blijven?