Onco-brood: brood met een smaakje

11 september 2017

In België is het speciale ‘onco-brood’ ontwikkeld. Zoals de naam al zegt is het brood speciaal gemaakt voor kankerpatiënten. De kankerbehandelingen kunnen de smaakzin aantasten. Ook bij ouderen gaat een deel van de smaak verloren. Omdat eten smakeloos wordt, gaan mensen met een verminderde smaakzin vaak minder eten en lopen ze de kans ondervoed te raken.

Antwerpse onderzoekers ontwikkelden daarom een brood met sterkere smaken. Per patiënt stelden de onderzoekers een smaakprofiel vast. Ze keken welke smaken de mensen nog wel konden proeven. Op basis daarvan maakten ze brood met bijvoorbeeld venkel, tijm en limoen.

Bij een groep van 64 mensen testten de onderzoekers of het nieuwe brood effect had. "Bij de personen die de aangepaste receptuur kregen, stopte het gewichtsverlies", zegt onderzoeker Bart Geurden in De Morgen. Dat klinkt goed en is "klinisch relevant", zegt Geurden. Of het onco-brood echt zoden aan de dijk zet, wil hij nu diepgaander bestuderen.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?