De bijeenkomsten van het Genootschap voor de Bakkerij stonden dit jaar in het teken van Grip op grondstoffen. Na graan en suiker was deze keer zuivel aan de beurt. “Van één product is de prijs nauwelijks te voorspellen en dat is boter.”

Geen betere plek om over (de toekomst van) zuivel te praten dan tussen de koeien. Gastheer van deze laatste bijeenkomst van het Genootschap rondom Grip op grondstoffen was Peter Gille die samen met zijn vrouw boerderij Het Lansingerland runt. Een modern melkveebedrijf met voer- en melkrobots en een digitaal systeem dat alles rondom de koeien tot in de puntjes bijhoudt en analyseert. Zo weet Peter tot op de dag nauwkeurig wanneer een hoe vruchtbaar is en ziet hij uierontstekingen aankomen waardoor hij eerder kan handelen en veel minder antibiotica hoeft te gebruiken dan voorheen. “Ik heb ongeveer 100 koeien en een melkproductie van 1 miljoen liter per jaar. Maar dit is best een harde business vind ik, met grote investeringen en weinig marge.” Daarom zijn Peter en zijn vrouw naast het melkveebedrijf verschillende andere ondernemingen gestart. Op dit moment haalt Peter het grootste deel van zijn inkomen uit ...

Meer weten over de Stand van zaken in Zuivel? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 9-2019. Nog geen abonnee? Sluit nu een voordelig introductieabonnement af voor maar €39,99 ex BTW voor het eerste jaar!

Altijd op de hoogte blijven?