Zuivel de stand van zaken

Zuivel_shutterstock

De bijeenkomsten van het Genootschap voor de Bakkerij stonden dit jaar in het teken van Grip op grondstoffen. Na graan en suiker was deze keer zuivel aan de beurt. “Van één product is de prijs nauwelijks te voorspellen en dat is boter.”

Geen betere plek om over (de toekomst van) zuivel te praten dan tussen de koeien. Gastheer van deze laatste bijeenkomst van het Genootschap rondom Grip op grondstoffen was Peter Gille die samen met zijn vrouw boerderij Het Lansingerland runt. Een modern melkveebedrijf met voer- en melkrobots en een digitaal systeem dat alles rondom de koeien tot in de puntjes bijhoudt en analyseert. Zo weet Peter tot op de dag nauwkeurig wanneer een hoe vruchtbaar is en ziet hij uierontstekingen aankomen waardoor hij eerder kan handelen en veel minder antibiotica hoeft te gebruiken dan voorheen. “Ik heb ongeveer 100 koeien en een melkproductie van 1 miljoen liter per jaar. Maar dit is best een harde business vind ik, met grote investeringen en weinig marge.” Daarom zijn Peter en zijn vrouw naast het melkveebedrijf verschillende andere ondernemingen gestart. Op dit moment haalt Peter het grootste deel van zijn inkomen uit ...

Meer weten over de Stand van zaken in Zuivel? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 9-2019. Nog geen abonnee? Sluit nu een voordelig introductieabonnement af voor maar €39,99 ex BTW voor het eerste jaar!

Lees ook
Dairy Trading International gaat verder als Van Ballegooijen Foods (VBF)

Dairy Trading International gaat verder als Van Ballegooijen Foods (VBF)

Dairy Trading International (DTI Group) gaat verder onder een andere naam. Vanaf 1 januari 2021 heet de groep Van Ballegooijen Foods (VBF). Van der Pol (VDP) en Royal VIVBuisman (RVB) maken deel uit van deze groep.

Zuiveltrends - Minder suiker, minder vet?

Zuiveltrends - Minder suiker, minder vet?

Minder vet, minder suiker, vegan: hoe vertalen deze trends zich naar de zuivelwereld? En wat betekent dat voor de ambachtelijke bakker? Slagroom en boter blijven belangrijke ingrediënten voor bakkers. Op dit vlak verandert er ogenschijnlijk niet veel. Hoe kunnen bakkers zich dan blijven vernieuwen? “Kijk naar de trends in het zuivelschap, waar bijvoorbeeld...

Cargill investeert vier miljoen om bewuste snoeper te lokken

Cargill investeert vier miljoen om bewuste snoeper te lokken

Cargill investeert vier miljoen euro in haar Belgische fabriek in Moeskroen om chocolade met dertig procent minder suiker te kunnen produceren. Hiermee wil het Amerikaanse familiebedrijf de groeiende nichemarkt van zoetwaren met verlaagde suikergehaltes bedienen.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...