Zout reduceren zonder smaakverlies

1 februari 2012

De brancheorganisaties NBOV en NVB hebben in oktober 2011 aangekondigd hun leden op te roepen om uiterlijk per 1 januari 2013 de hoeveelheid zout verder te verlagen van 1,8 naar 1,5%. Inmiddels is bekend dat het verder verlagen van zout naar 1,5% een wettelijke verplichting wordt. Sonneveld speelt hierop in. Men heeft de samenstelling van 'smaakverrijker' Proson Taste vernieuwd zodat verlaging naar 1,5% zout geen probleem is, zo stelt Sonneveld.

Brood draagt van alle levensmiddelen relatief het meeste bij aan de zoutinname door de consument, aangezien brood zorgt voor een kwart van de dagelijkse zoutinname. De negatieve invloed van zout met betrekking tot hart- en vaatziekten is wetenschappelijk bewezen. Hoewel de Nederlandse bakkersbranche alert is op het toevoegen van zout in producten, kan het zoutpercentage in brood nog lager.

Volgens I&D Director Peter Weegels van de Sonneveld Group leeft er in Nederland, maar ook in omringende landen, het beeld dat door zoutreductie de smaak in het product danig wordt verslechterd. Dit is volgens Weegels onzin. “Pas als het zoutpercentage in brood rond één procent komt te liggen, dan gaat dit gevolgen hebben voor de smaak en deegeigenschappen van het brood. Des te minder zout, des te meer brood je proeft.”

Proson Taste
Sonneveld speelt sinds 2007, als één van de eerste in de Nederlandse bakkerijbranche, in op deze belangrijke ontwikkeling en heeft destijds een product op de markt gebracht, genaamd Proson Taste. De samenstelling van dit product is recent vernieuwd zodat dit uitstekend geschikt is om, indien nodig in kleine stappen, de hoeveelheid zout verder te verlagen van 1,8 naar 1,5%.

Proson Taste is een broodkarakterbeïnvloeder in blokvorm. Door Proson Taste te gebruiken wordt de smaak van het brood verrijkt en kan het zoutgehalte in diverse broodrecepturen worden verlaagd met maar liefst vijftig procent, zonder dat dit ten koste gaat van de deegeigenschappen en de smaakbeleving van het eindproduct. Proson Taste maakt hoge zoutdoseringen overbodig en is geschikt voor alle broodsoorten.

Altijd op de hoogte blijven?