Zorgen om stageplekken bij mkb-bedrijven door oplopende kosten
Foto: Oscar van der Wijk
Op dit moment kan de overgrote meerderheid van de mbo-studenten een geschikte stageplek vinden, blijkt uit nieuwe cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB). De organisatie waarschuwt wel voor een tekort in de nabije toekomst. Wanneer het midden- en kleinbedrijf (mkb) zoals bakkers en slagers deels omvalt als gevolg van de hoge energieprijzen, vallen veel stageplekken weg.
De gevolgen van omvallende bakkers, slagers of vishandels zijn volgens SBB erg groot. Stages zijn essentieel omdat mbo-studenten zonder stage geen diploma kunnen behalen. Op dit moment zijn de stagetekorten juist verminderd naar 3.247 leerplaatsen, na een historisch hoog tekort in januari 2021 als gevolg van corona. Maar hoge inflatie en energieprijzen kunnen volgens SBB roet in het eten gooien. Ook kan een nieuwe coronagolf het aantal stages negatief beïnvloeden.
“Het stagetekort is nu historisch laag. Dat goede resultaat hebben we voor een groot deel te danken aan onze leerbedrijven, het onderwijs en SBB”, zegt directievoorzitter Hannie Vlug. “Toch zien we grote nieuwe uitdagingen. We moeten ons daar goed op voorbereiden en lessen trekken uit het recente verleden. Als we niet voldoende vakmensen blijven opleiden in tijden dat het tegenzit, doen we niet alleen mbo-studenten tekort, maar ontbreken later nog meer vakmensen.”
In een nieuwbericht van het AD noemt Vlug bakkers als voorbeeld: “Als [de bakker] de deuren moet sluiten omdat rendabel bakken onmogelijk is geworden door de hoge energienota, dan gaan ook de stageplekken verloren. Dat kan het begin zijn van een fors hogere jeugdwerkloosheid: geen stageplek betekent namelijk ook geen baan.”
In een video van het AD is meesterslager Wouter van de Veen aan het woord over de stagtekorten. Bekijk de video hier.
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Drempel voor TEK-regeling gaat omlaag
Het kabinet verlaagt de drempel voor mkb-bedrijven om in aanmerking te komen voor energiecompensatie. De hoogte van de energiekosten moet nu minimaal overeenkomen met 7% van de omzet. Voorheen was dit 12,5%, wat voor de meeste mkb-bedrijven geen haalbare drempel was.
Veel aandacht voor bakkers in Den Haag
Politici weten vaak niet hoe het werkt bij de ambachtelijke bakker, maar ze moeten wel beslissingen nemen over het bieden van steun aan deze energie-intensieve sector. En dus ligt daar een belangrijke taak van de NBOV. Voorzitter Arend Kisteman en directeur Marie-Hélène Zengerink over het lobbywerk van de NBOV dat grotendeels achter de schermen plaatsvindt.
TEK-regeling sluit niet aan op de realiteit van bakkers
De TEK-regeling, waarover minister Micky Adriaanse vorige week een kamerbrief schreef, is ontoereikend voor veel mkb-ers, waaronder ambachtelijke bakkers, zegt de NBOV. Zij willen dat de regering actie onderneemt. “Energie is een basisvoorziening die voor iedereen bereikbaar en betaalbaar moet zijn.”