Zorgen om stageplekken bij mkb-bedrijven door oplopende kosten

4 oktober 2022 Redactie Food

Foto: Oscar van der Wijk

Op dit moment kan de overgrote meerderheid van de mbo-studenten een geschikte stageplek vinden, blijkt uit nieuwe cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB). De organisatie waarschuwt wel voor een tekort in de nabije toekomst. Wanneer het midden- en kleinbedrijf (mkb) zoals bakkers en slagers deels omvalt als gevolg van de hoge energieprijzen, vallen veel stageplekken weg.

De gevolgen van omvallende bakkers, slagers of vishandels zijn volgens SBB erg groot. Stages zijn essentieel omdat mbo-studenten zonder stage geen diploma kunnen behalen. Op dit moment zijn de stagetekorten juist verminderd naar 3.247 leerplaatsen, na een historisch hoog tekort in januari 2021 als gevolg van corona. Maar hoge inflatie en energieprijzen kunnen volgens SBB roet in het eten gooien. Ook kan een nieuwe coronagolf het aantal stages negatief beïnvloeden.

“Het stagetekort is nu historisch laag. Dat goede resultaat hebben we voor een groot deel te danken aan onze leerbedrijven, het onderwijs en SBB”, zegt directievoorzitter Hannie Vlug. “Toch zien we grote nieuwe uitdagingen. We moeten ons daar goed op voorbereiden en lessen trekken uit het recente verleden. Als we niet voldoende vakmensen blijven opleiden in tijden dat het tegenzit, doen we niet alleen mbo-studenten tekort, maar ontbreken later nog meer vakmensen.”

In een nieuwbericht van het AD noemt Vlug bakkers als voorbeeld: “Als [de bakker] de deuren moet sluiten omdat rendabel bakken onmogelijk is geworden door de hoge energienota, dan gaan ook de stageplekken verloren. Dat kan het begin zijn van een fors hogere jeugdwerkloosheid: geen stageplek betekent namelijk ook geen baan.”

In een video van het AD is meesterslager Wouter van de Veen aan het woord over de stagtekorten. Bekijk de video hier.

Bron: SBB en AD

Altijd op de hoogte blijven?