Zoet brood voor het goede doel

Screenshot video Phyllodesbrood

Foto: Screenshot video Phyllodes brood

De vrouw van oud-bakker Marco van Esterik kreeg in 2013 een Phyllodestumor. Om meer bekendheid te geven aan deze zeldzame ziekte begon hij met het verzamelen van informatie en bouwde een website. Ook ontwikkelde hij het zogenaamde Phyllodes brood. Sindsdien bakt hij dit zoete brood voor het goede doel.

De directe aanleiding voor het ontwikkelen van het brood was de deelname van zoon Bryan aan Alpe D'Huzes. Om het benodigde inschrijfgeld bij elkaar te krijgen bedacht Marco, die voorheen werkte als ambachtelijk bakker invalbakker.nl en nog steeds een passie voor het vak heeft, een zoet Phyllodes brood.

Phyllodes brood

Hieraan ging een proces van bedenken, proefbakken en voorproeven vooraf. Het uiteindelijke resultaat is een zoet brood gemaakt van krentenbrooddeeg met rozijnen, pure chocola, suikerchips en noten. Daarnaast is het gevuld met amandelspijs, gele room en een scheutje rum zonder alcohol. "We hebben een bakkerij gehad en als ik ze daar had gemaakt had ik ze ook zo gebakken", vertelt Marco.

Het zoete brood werd positief ontvangen en sindsdien bakt Marco deze broden voor het goede doel. "Door donaties van grondstoffen probeer ik een zo optimaal mogelijke opbrengst te halen. Het opgehaalde geld komt inmiddels ten goede van het onderhoud van onze website en het verspreiden van folders in onder andere ziekenhuizen. Ook is er een YouTube kanaal waar informatie filmpjes te zien zijn."

Phyllodes

Een Phyllodestumor is zeldzaam, bevindt zich veelal in de borst, maar valt niet onder de borstkankers of sarcomen. Tijdens het hele behandeltraject kwam Marco erachter dat phyllodes vrijwel onbekend was, ook bij de medisch professionals. Zijn doel is daarom meer bekendheid te genereren omtrent phyllodes, verzamelen en vindbaar maken van relevante informatie, en een standaard phyllodes behandelprotocol.

Dossiers
Lees ook
Studenten Bakery Institute delen producten met regionale zorgverleners en verzorgingshuizen

Studenten Bakery Institute delen producten met regionale zorgverleners en verzorgingshuizen

Studenten van het Bakery Institute in Zaandam delen deze week hun vers gebakken broden uit de praktijklessen zorgverleners en verzorgingshuizen in de regio. Normaal gesproken vinden deze producten via een pop-up store in de oude Verkadefabriek aan de Westzijde hun weg naar consumenten in de regio, maar vanwege COVID-19 krijgen zij een andere, toepasselijke...

Bakker Kees Gutter ontwikkelt twee nieuwe broodsoorten

Bakker Kees Gutter ontwikkelt twee nieuwe broodsoorten

Bakkerij Kees Gutter brengt het vernieuwde 100% volkoren Waterlands Donker en het Power Brood op de markt. Met de twee nieuwe broodsoorten wil de bakker uit Waterland inspringen op de toenemende vraag naar gezonde producten.

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

Vier bakkers die het anders aanpakken dan ‘reguliere’ bakkers. Allen eenpitters die het liefst met de handen in het deeg zitten. Ze delen een liefde voor puur brood met smaak en willen klanten laten zien wat er nog meer kan met brood. Vandaag het laatste deel van dit artikel met Tim van Dalen van Bakkerij Puur uit de Schuur.

Zelfstandig werkend bakker omgeving Almelo

Zelfstandig werkend bakker omgeving Almelo

Wat ga je doen?Voor een koekbakkerij in de omgeving van Almelo zijn we per direct op zoek naar een ervaren zelfstandig werkend bakker. Je komt te werken in een team...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...