Zeven oplossingen voor personeelstekort

Deeg_unsplash

Het tekort aan goede medewerkers bedreigt steeds vaker het voortbestaan van bakkerij-ondernemingen. Daarom organiseerde het Genootschap voor de Bakkerij een bijeenkomst voor de hele sector. Voor iedereen die het – vanwege personeelstekort? – te druk had om te komen, hier de belangrijkste zeven tips.

1. Investeer in je huidige medewerkers
Kijk intern eens welke medewerkers interesse hebben in een andere rol en geef ze een kans.

2. Koop in bij collega's 
Overweeg om sommige producten bij andere bakkers in te kopen.

3. Investeer in technologie
Een machine kan werk besparen of een oudere medewerker ontlasten.

4. Maak minder nachturen
Jongere medewerkers hebben vaak een probleem met nachtwerk. Kun je je proces anders organiseren?

5. Sluit één dag in de week je winkel(s)
De winkel van bakker Allard Jacobs is op maandag gesloten. "Iedereen is op maandag vrij in plaats van verschillende dagen in de week".

6. Zoek buiten de branche
Zij-instromers kunnen voor sommige functies een uitkomst bieden.

7. Steek je kop boven het maaiveld uit
Het bakkersvak is een prachtig vak. Laat dit zien aan je klanten.

Oproep: denk mee

Er zijn nog veel meer vragen te beantwoorden en goede ideeën te delen, dus Bakkers in bedrijf zal regelmatig blijven berichten over het onderwerp ‘personeelstekort’. Heb je specifieke vragen of een goede oplossing? Neem dan contact op met de redactie: info@bakkersinbedrijf.nl.

Meer weten over deze oplossingen voor het tekort aan personeel? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 8-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

 

Dossiers
Lees ook
Sociale media:  alles onder controle?

Sociale media: alles onder controle?

Uw medewerker onderhoudt al jaren uw website, webshop en Facebookpagina. Maar wat als hij ziek wordt of een andere baan vindt? Sociale en online­media zijn voor veel bakkerijen inmiddels onmisbare communicatie- en verkoopkanalen. Ga daarom eens na of u het aan ‘de achterkant’ allemaal goed geregeld hebt: op technisch, organisatorisch en juridisch vlak....

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

Vier bakkers die het anders aanpakken dan ‘reguliere’ bakkers. Allen eenpitters die het liefst met de handen in het deeg zitten. Ze delen een liefde voor puur brood met smaak en willen klanten laten zien wat er nog meer kan met brood. Vandaag het laatste deel van dit artikel met Tim van Dalen van Bakkerij Puur uit de Schuur.

Vergroot eigenaarschap

Vergroot eigenaarschap

Als je wilt dat je medewerkers meer eigenaarschap tonen, moet je ze allereerst richting en motivatie geven. Je moet weten waar je naartoe wilt met jouw team, afdeling of bedrijf. In de drie fasen – ‘Ja, ik wil’, ‘Ja, ik kan’ en ‘Ja, ik mag’ – ga je je medewerkers klaarstomen om echt eigenaarschap te tonen. Vergroot...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...