World Chocolate Masters: Smaken van morgen leiden naar Futropolis

Patrick de Vries

Cacao Barry stelt met trots de zevende editie van de World Chocolate Masters voor. Deze wedstrijd gaat meer dan ooit over de nieuwe generatie chefs en hun zoektocht naar smaken van de toekomst. In Nederland vindt de nationale voorronde plaats op 20 juni aanstaande. Patrick de Vries, eerder dit jaar winnaar van de Dutch Pastry Award, gaat de uitdaging aan.

World Chocolate Masters

De World Chocolate Masters is de enige wedstrijd ter wereld waarbij de individuele chocoladecreativiteit van patisserie- en chocoladechefs wordt gemeten. Tijdens de nationale selectie krijgen chefs de kans om hun talenten en vaardigheden te tonen aan een wereldwijd publiek, de pers, foodies en bloggers. Deze vindt plaats in zo’n twintig landen tussen januari 2017 en januari 2018. De winnaars van de nationale voorronde zullen hun land vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in 2018.

Futropolis

De kandidaten van de wedstrijd werken rond het thema van dit jaar: Futropolis. Dit thema is gebaseerd op de zoektocht naar de chocoladesmaken van de toekomst. Tegen 2025 woont de helft van de wereldbevolking in megasteden. Steden met 10 miljoen inwoners en meer. Steden met een groen hart, waar alle kleuren, culturen en bevolkingsgroepen elkaar ontmoeten. Steden waar verschillende disciplines en creatieve talenten elkaar vinden; kunst, design, gastronomie, voedseltelers etc. Hoe halen chefs inspiratie uit deze steden? Hoe bepalen de steden de smaken van morgen? Hoe beïnvloeden ze de volgende generatie patisserie? Daar gaan we naar op zoek tijdens deze nieuwe editie van de World Chocolate Masters-wedstrijd. Meer dan ooit is het een wedstrijd die gericht is op de toekomst van cacao en chocolade. Voor meer informatie: www.worldchocolatemasters.com

Patrick de Vries

De World Chocolate Masters-prestaties van voormalige Nederlandse deelnemers leggen de lat hoog voor het Nederlandse patisserie- en chocoladetalent. Het hoge wedstrijdniveau blijkt een reden te zijn om deelname te heroverwegen of uit te stellen. Patrick de Vries, aspirant-lid van het Nederlands Patisserie team, gaat de uitdaging aan om zichzelf (inter)nationaal op de kaart te zetten. Hij doet op 20 juni aanstaande mee aan de voorronde van de World Chocolate Masters.

Dutch Pastry Award

De 23-jarige Patrick de Vries uit Enschede won in maart 2017 de Dutch Pastry Award. Het is de tweede keer dat de getalenteerde patissier de eerste plaats behaald bij een bakwedstrijd, al eerder won hij namelijk de Gouden Gard. “Ik zie de World Chocolate Masters als een mooie uitdaging om zo mijn grenzen op te zoeken en te verleggen. Ook is het een mooie kans om mijn kennis op hoog niveau te vergroten en om mijn technieken te vernieuwen”.

Drie chocoladeopdrachten

Tijdens de wedstrijd van acht uur zal Patrick zich voor een zes koppige jury bewijzen door drie chocoladeopdrachten met het Futropolis thema tot in perfectie uit te voeren:

  1. Showstuk 'de Futropolitan'
  2. Patisserie 'frisse en verfijnde smaken van Futropolis'
  3. Chocoladesnack-to-go

Young Talent editie

Om de wedstrijd te promoten onder het jonge talent, organiseert de World Chocolate Masters dit jaar voor het eerst in Nederland een unieke Young Talent editie. Deze editie zet haar deuren open voor jong talent en biedt een springplank voor de internationale competitie. Vier ambitieuze, studerende chefs met passie voor chocolade en patisserie gaan de uitdaging aan. Ook zij moeten opdrachten aan de hand van het Futropolisthema voltooien; een gemouleerde bonbon en een patisseriecreatie. Gedurende deze dag barst de strijd los om de titel Young Dutch Chocolate Master 2017 en tevens een definitieve plaats in de Nederlandse voorronde van de World Chocolate Masters in 2019. De vier studenten die tegen elkaar zullen gaan strijden om deze titel zijn Bas Klarenbeek, Anne Overmeer, Goos Burbach en Damilyano Eijkemans. De Young Talent editie vindt tegelijk plaats met de World Chocolate Masters-voorronde op 20 juni 2017.

Lees ook
Wedstrijd Beste Aardbeienslof van Nederland is terug

Wedstrijd Beste Aardbeienslof van Nederland is terug

Op dinsdag 31 mei vindt de wedstrijd om De Beste Aardbeienslof van Nederland plaats. Wie durft er buiten de gebaande paden te gaan met een unieke creatie van de aardbeienslof? De bakker of patissier die de vakjury onder leiding van Meester Patissier Hidde de Brabander het meest verrast met zijn eigen twist, wint de eretitel ‘Beste Aardbeienslof van...

Nieuwe locatie én nieuwe voorzitter voor Patisserie College

Nieuwe locatie én nieuwe voorzitter voor Patisserie College

Er waait een frisse wind door het Patisserie College. De naam van het banketbakkersgilde is gewijzigd en er is een nieuwe koers ingezet. Bovendien verhuisde het Gilde van de Betere Banketbakkers van Leerdam naar Zaandam en gaf Maurits van Geenen de voorzittershamer door aan Jos Lamers.

Bakkers in de media – week 16

Bakkers in de media – week 16

Pasen in de bakkerij, 125 jarig jubileum bakker Out en Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft tips voor social media. Wat kwam er de afgelopen week voorbij in de media over de bakkersbranche?