Workshops Sugar-Art houden de suikerkunst in leven

23 november 2022 Jorien Tromp

“Suikerkunst is het mooiste dat je kunt maken”, vindt Martin Bos. Hij is eigenaar van Sugar-Art, waar hij samen met zijn oud-student Jelle van der Waals workshops suikerkunst organiseert. Suikerkunst is zeldzaam geworden in het bakkersvak, maar Martin doet er alles aan om dit ambacht levend te houden.

“Ik ben met suikerkunst begonnen als hobby”, vertelt Martin. “Een jaar of twee geleden kreeg ik steeds vaker de vraag of ik ook lessen gaf. Toen begon ik met privélessen, maar omdat er steeds meer mensen geïnteresseerd waren, zijn we workshops gaan geven.” De deelnemers zijn vaak hobbyisten, maar ook vakmensen schrijven zich in omdat ze willen leren over suikerkunst.

Martin leerde het vak van Koos Gijzenij, de grondlegger van suikerkunst in Nederland, die al een aantal jaar geleden met pensioen is gegaan. Er zijn maar een paar mensen in Nederland die suikerkunst beoefenen, vertelt Martin, want suikerkunst is een dure en tijdsintensieve hobby. “Enkele bakkers gebruiken het voor hun showstukken in de etalage, maar dat zijn er weinig. Omdat suikerkunst duur is, richten opleidingen zich op chocolade. Dat is een makkelijker te bewerken grondstof. Aan chocolade kun je nog dingen veranderen, maar als je een suikerkunstwerk opzet, staat het. Het kan geen stootje meer hebben. Toch vind ik suikerkunst het mooiste dat je kunt maken.”

Jelle van der Waals sugarart Jelle van der Waals 

Martin wil zijn kennis graag doorgeven aan anderen. “De suikerkunst dreigt te vervagen en dat is zonde.” In zijn workshops hoopt hij de deelnemers net zo enthousiast te maken over deze hobby. “Komende workshop doet een van de deelnemers al voor de negende keer mee, omdat ze het zo leuk vindt om met suikerkunst aan de slag te gaan. Sommige deelnemers uit het bakkersvak willen het ook gebruiken in hun werk, bijvoorbeeld bij het decoreren van taarten.”

Suikerkunst met bloemen

Aan de workshops van Martin kunnen zo’n tien mensen per keer meedoen. De cursus duurt een hele zondag, waardoor deelnemers op een rustige, relaxte manier aan hun stukken kunnen werken. De workshop op 27 november staat in het teken van bloemen. “Ik krijg vaak de vraag of ik mensen kan leren om bloemen te maken. Dat is lastig, want bij bloemen komen veel verschillende technieken kijken, zoals suikertrekken, satineren en blazen”, legt Martin uit. Tijdens de komende workshop laat hij al deze technieken voorbijkomen. Ook gaan de deelnemers aan de slag met airbrushen om de bloemen levendiger te laten lijken, en met een techniek die Martin zelf ontwikkelde om verschillende kleuren door de bladeren heen te laten zien. “Het mooie aan bloemen is dat ze breed toepasbaar zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in een dessert of taart.”

“Het mooiste aan de workshops vind ik dat mensen met een trots gevoel naar huis gaan en denken: ‘Wauw, ik had niet verwacht dat het zo mooi zou worden.’” Martin hoopt dat er nog veel deelnemers zullen volgen. “Het is een gigantisch mooie hobby en het zou geweldig zijn als zoveel mogelijk mensen het gaan leren.” 

Martin Bos workshop suikerkunst Martin Bos en cursist Esmeralda Elzinga van Sabiana's Bakery. 

Op zijn Instagrampagina www.instagram.com/bakkerbos deelt Martin zijn creaties. Wil je deelnemen aan de komende workshop? Stuur dan een mail naar sugarart.nl@outlook.com.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?