Winnaars DesemAwards 2020 aan het woord

echte bakkers desemprijzen 2020 kwakman

De uitreiking bij Kwakman door Bart van Gelder en Anita Elsjan. De bakkers zijn (v.l.n.r.): Joey Haage, Peter Kwakman en Christiaan Kwakman.
Foto: Echte Bakkers

In Wageningen vond op 23 september via Zoom de uitreiking van de DesemAwards 2020 plaats. Twijnstra, De Echte Bakker uit Oudemirdum won de DesemAward met hun gevulde brood en Kwakman, De Echte Bakker uit Bussum werd winnaar in de categorie ongevuld desembrood. Bakkers in Bedrijf sprak hen over de wedstrijd en over desem natuurlijk.

Voor beide bakkers kwam de winst als een verrassing; ze deden allebei voor de eerste keer mee aan de DesemAwards. Voor Echte Bakker Twijnstra was de verrassing dubbel: Geeske Wortman vertelt dat zij en haar man pas de vrijdag voor de wedstrijd besloten mee te doen. Daarbovenop waren ze tijdens de bekendmaking helemaal niet thuis, dus kwam het bericht enorm onverwachts.

Stijgende verkoop

Beide bakkers merken dat de winst invloed heeft op de verkoop. Ze verkopen nu veel meer desembroden. Bakker Twijnstra verkoopt er zo’n 25 tot 30 per dag. “Dat aantal blijft groeien, we zijn benieuwd hoe dat verder gaat.” Charlotte Kwakman vertelt dat er bij hen drie keer meer desembroden worden verkocht dan normaal. “Dat geeft een enorme kick.”

Een mooie gelegenheid

Daarnaast vonden ze de wedstrijd ook een leuke en leerzame ervaring. “Het leuke aan de wedstrijden is dat je er met z´n allen vol voor gaat en elke keer weer nieuwe dingen leert”, zegt Charlotte. Volgens Geeske zijn wedstrijden een goede gelegenheid om feedback op je producten te krijgen en kun je goed met de verbeterpunten uit het rapport aan de slag. "Bovendien geeft deze wedstrijd bakkers een blijk van waardering. Wat zeker fijn is in een periode waarin veel ondernemers het moeilijk hebben.”

echte bakkers desemprijzen 2020 twijnstra

Bij Twijnstra, de Echte Bakker in Oudemirdum ontvingen Douwe Jan en Geeske Wortman en Ane Pieter de Vries de prijzen van Bart van Gelder en Anita Elsjan.
Foto: Echte Bakkers

 

Daarbij stond deze wedstrijd ook in het teken van aanpassingen van e receptuur, vanwege het nieuwe Warenwetbesluit Brood en meel dat 1 juli in werking is getreden en waarbinnen ook nieuwe eisen voor desembrood gelden. De wedstrijd was dus meteen een goede kans om te zien of de bakkers al aan de nieuwe eisen voldoen.

Het speciale van desem

Wat maakt desembrood voor deze bakkers zo speciaal? Voor Charlotte is dat de veelzijdigheid. “Je kunt met deze broodsoort enorm veel lekkers maken. Een goed desembrood vraagt tijd, aandacht en goede ingrediënten, maar dan heb je ook een topproduct.”

Geeske vindt desembrood een speciaal product dat zich goed leent om lekker in het weekend te eten, of als bijgerecht om een soep wat meer luister te geven. “Wij hebben al jaren een desemcultuur staan waar vooral mijn man erg fanatiek mee is. Er zijn de afgelopen maanden wel eens thuisbakkers langs gekomen die om een beetje van onze desemcultuur vroegen, maar alhoewel ik vind dat desembrood meer gegeten moet worden, hebben we onze eigen desem toch vooral zelf hard nodig!

Over de DesemAwards

In samenwerking met GildePartner en desemspecialist Puratos organiseerde het Gilde in 2020 de DesemAwards voor de vijfde keer. Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde en Bart van Gelder, commercieel manager van Puratos reikten de prijzen uit via Zoom. De tweede prijs in de categorie gevuld brood ging naar Bergerslag uit Staphorst en derde werd René Vermeij uit Kampen. In de categorie ongevuld desembrood ging de tweede prijs naar Sjaak Doeleman uit Werkhoven en de derde prijs was voor Van Walderveen in Geldermalsen.

Dossiers
Lees ook
Sean en Suri Fonseca openen eigen bakkerij

Sean en Suri Fonseca openen eigen bakkerij

Vorig jaar spraken we met Sean en Suri Fonseca. Beide werkten als operatieassistent, maar besloten om het roer om te gooien en volgden een opleiding bij Bakery Institute. Nu hebben ze een eigen bakkerij in Breda: FoGo Bakehouse.

Echte Bakkers Herman Schepers en Nijkamp winnen DesemAwards 2021

Echte Bakkers Herman Schepers en Nijkamp winnen DesemAwards 2021

Echte Bakkers Herman Schepers en Nijkamp zijn de winnaars van de DesemAwards 2021. Herman Schepers, De Echte Bakker uit Sleen kreeg de DesemAward voor zijn gevulde brood. En Nijkamp, De Echte Bakker uit Holten won de categorie ongevuld desembrood.

Bakkerij Kruiper opent vernieuwde winkel

Bakkerij Kruiper opent vernieuwde winkel

Bakkerij Kruiper opende 15 juni de vernieuwde winkel aan Hoofdstraat Oost 38 in Wolvega. Het was de tweede keer in drie jaar tijd dat de bakker moest verbouwen. Maar na een brand in het appartement boven de bakkerij besloot eigenaar Eduard Kruiper "van de nood een deugd te maken".