Winnaars Beko Speculaaskeuring 2023

16 oktober 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Beko
De beste speculaasbakkers van Nederland zijn bekend. Echte Bakker Herman Schepers, Koopmans Bakkerij Patisserie Chocolaterie en Bakkerij Maison Pierre kwamen als beste uit de Beko Speculaaskeuring 2023 voor respectievelijk hun speculaasjes zonder amandelen, speculaasjes met amandelen en gevuld speculaas.

Een vak- en een consumentenjury bogen zich twee dagen lang over de 243 inzendingen en bepaalden de 35 (banket)bakkers die zich een jaar lang provinciewinnaar 2023 mogen in de categorieën speculaasjes zonder amandelen, speculaasjes met amandelen en gevuld speculaas. Daarnaast zijn er ook drie landelijke winnaars benoemd.

Speculaas ambachtelijke bakker

“Net als voorgaande jaren werd de speculaas beoordeeld door een consumenten- en een vakjury die deels dezelfde en deels op specifieke criteria de ingezonden speculaas moesten beoordelen", zegt juryvoorzitter Frank van Sprang. "De vakjury keurde de producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien, terwijl de verpakking bij de consumentenjury wel een onderdeel van de beoordeling was. Ieder onderdeel van de jurering heeft een bepaalde wegingsfactor. Zo heeft ‘smaak’ een hogere weging dan ‘verpakking’. Ons doel is met de speculaaskeuring en het daarbij behorende keuringsrapport, de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren, bakkers ‘tools’ te geven zich als vakman te profileren en hun omzet te verhogen. Op het keuringsrapport staan, waar nodig, (vaktechnische) opmerkingen waar men mee aan de slag kan ter verbetering. Verse speculaas is een delicatesse en zéker onderscheidend van de retail en daarmee een interessant product voor de ambachtelijke bakker. Er is sprake van een goede marge (80-90%), nauwelijks retouren en makkelijk op voorraad te hebben.”

Kwaliteit inzendingen

Van Sprang: “We zien door de jaren heen dat het kwaliteitsniveau stijgt. Daar zijn we erg blij mee. De scores lagen dit jaar weer net iets hoger dan vorig jaar. Gevuld speculaas is vaktechnisch gezien best een lastig product. We zien dat er met grote zorg aan gewerkt wordt om er een bijzonder en heerlijk product van te maken. Speculaasproducten moeten er 'gelikt' uitzien, in een mooie verpakking aangeboden worden. Tip: Maak de pakjes niet te groot zodat het aankoopbedrag niet afschrikt. Prijs het artikel per 100 gram en weeg het pakje bij het afrekenen. De consument koopt speculaas bij de (banket)bakker omdat dat de vakspecialist is. Maak dat waar, laat zien en proeven dat uw speculaas beter en lekkerder is dan de speculaas die hij koopt in de supermarkt. Veel succes."

Landelijke winnaars 2023

Drie bakkers met het hoogste cijfer voor ingeleverde speculaasproducten per categorie zijn ‘De beste speculaasbakkers van Nederland 2023. Dit zijn Echte Bakker Herman Schepers, Koopmans Bakkerij Patisserie Chocolaterie en Bakkerij Maison Pierre

Echte Bakker Herman Schepers
De speculaasjes zonder amandelen van Echte Bakker Herman Schepers uit Sleen werden als de beste van de provincie Drenthe beoordeeld en ook behaalden deze speculaasjes het hoogste cijfer van alle ingezonden speculaasjes zonder amandelen en dus mag Schepers een jaar lang communiceren dat zij de beste speculaasjes zonder amandelen van heel Nederland bakken. Echter Bakker Herman Schepers kreeg van de vakjury een 8,00 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 8,25 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,13 was.

Koopmans Bakkerij Patisserie Chocolaterie
De speculaasjes met amandelen van Koopmans Bakkerij Patisserie Chocolaterie uit Tubbergen werden als beste van de provincie Overijssel beoordeeld en kregen het hoogste cijfer van alle ingezonden speculaasjes met amandelen. Koopmans mag een jaar lang communiceren dat zij de beste speculaasjes met amandelen van heel Nederland bakken. Bakkerij Koopmans kreeg van de vakjury een 8,85 voor zijn speculaasjes met amandelen en een 8,35 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,60 was. 

Bakkerij Maison Pierre
De gevulde speculaas van Bakkerij Maison Pierre uit Amersfoort werd als beste van de provincie Utrecht beoordeeld en behaalde het hoogste cijfer van alle gevuld speculaas. Dus mag Maison Pierre een jaar lang communiceren dat de gevuld speculaas in hun assortiment de beste van Nederland is. Maison Pierre kreeg van de vakjury een 8,70 voor het gevuld speculaas en een 7,85 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,28 was.

Provinciewinnaars 2023

Groningen

Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij van Esch - Zevenhuizen
Speculaasjes met amandelen: Bakkerij van Esch - Zevenhuizen
Gevuld speculaas: Bakkerij van Esch - Zevenhuizen

Friesland

Speculaasjes zonder amandelen: Echte Bakker de Korenaar - Surhuisterveen
Speculaasjes met amandelen: Bakkerij van der Bijl - Kollum
Gevuld speculaas: Bakkerij Kruiper - Wolvega

Drenthe

Speculaasjes zonder amandelen: Echte Bakker Herman Schepers - Sleen
Speculaasjes met amandelen: Echte Bakker Herman Schepers - Sleen
Gevuld speculaas: Echte Bakker Herman Schepers - Sleen
Overijssel

Speculaasjes zonder amandelen: Koopmans Bakkerij Patisserie Chocolaterie - Tubbergen
Speculaasjes met amandelen: Koopmans Bakkerij Patisserie Chocolaterie - Tubbergen
Gevuld speculaas: Bakkerij van der Most - Lemelerveld

Flevoland

Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij De Toren - Zeewolde
Speculaasjes met amandelen: Bakkerij De Toren - Zeewolde
Gevuld speculaas: Bakkerij De Toren - Zeewolde

Utrecht

Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij Groenendijk - Amersfoort
Speculaasjes met amandelen: Banketchocolaterie Hendricksen - Baarn
Gevuld speculaas: Banketbakkerij Maison Pierre - Amersfoort

Gelderland

Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij Terpstra - Gorssel
Speculaasjes met amandelen: Echte Bakker van der Veer - Barneveld
Gevuld speculaas: Strik Patisserie - Malden

Noord-Holland

Speculaasjes zonder amandelen: Patisserie Linnick - Amsterdam
Speculaasjes met amandelen: Bakkerij Brakenhoff - Castricum
Gevuld speculaas: Bakker Out - Ouderkerk aan de Amstel

Zuid-Holland

Speculaasjes zonder amandelen: Arjan van der Eijk, de Echte Bakker - Haastrecht
Speculaasjes met amandelen: Brood & Ko - Bodegraven
Gevuld speculaas: Brood & Ko - Bodegraven

Zeeland

Speculaasjes zonder amandelen: Vroonland, de Echte Bakker - Yerseke
Speculaasjes met amandelen: Vroonland, de Echte Bakker - Yerseke
Gevuld speculaas: Vroonland, de Echte Bakker - Yerseke

Noord-Brabant

Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij van Lieshout - Tilburg
Speculaasjes met amandelen: Bakkerij van de Mortel - Someren
Gevuld speculaas: Bakkerij Loeffen - Cuijk

Limburg

Speculaasjes zonder amandelen: Banketbakkerij van Betteraij - Reuver
Speculaasjes met amandelen: Bakkerij Heerschap - Nederweert
Gevuld speculaas: niet toegekend

Altijd op de hoogte blijven?