Werkgevers reageren op ultimatum: “Nauwelijks onderhandeld”

6 juni 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Pixabay

Afgelopen vrijdag hebben vakbonden FNV en CNV een ultimatum gestuurd naar de werkgevers van de industriële en ambachtelijke bakkerijen. De vakbonden vinden het loonbod te laag en wanneer er voor 7 juni 12.00 uur geen beter bod op tafel ligt, roepen zij bakkers op om te gaan staken. Wim Kannegieter van de NVB en Marie-Hélène Zengerink van de NBOV reageren. “Voor een onderhandeling zijn meer gesprekken nodig.”

Op woensdag 17 mei vond de tweede onderhandelingsronde voor de nieuwe cao Bakkersbedrijf plaats. Daarbij presenteerden de werkgevers een loonbod van een tweejarige cao met in totaal circa 10,23% salarisverhoging. De vakbonden FNV en CNV zijn het niet eens met dit loonbod en eisen een hoger bod door middel van een ultimatum.

Volgens Wim Kannegieter (Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij) en Marie-Hélène Zengerink (Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging) hadden er meer gesprekken moeten plaatsvinden. Wim Kannegieter: “Er zijn twee onderhandelingsrondes geweest. Voor ons is dat geen onderhandeling, daar zijn meer gesprekken voor nodig. Werkgevers willen vooral het loon in de lagere schalen verhogen. Door het afbreken van de gesprekken zetten vakbonden met name die collega’s in de kou.”

Het loonbod dat de werkgevers bieden is volgens de NBOV en NVB zeker een verbetering ten opzichte van vroeger. “Dat de vakbonden na twee rondes al de handdoek in de ring gooien, vinden we erg jammer”, zegt Kannegieter. Hij vindt dat de vakbonden anders met de onderhandeling hadden moeten omgaan, zodat er sneller een oplossing gevonden kon worden. “Nu zijn de werknemers de dupe van de situatie.” Marie-Hélène Zengerink onderschrijft dat en voegt toe: “Er is nauwelijks onderhandeld. Met de loonstijging in maart jl. en ons bod zouden medewerkers er dit jaar circa 10% op vooruit gaan, en werkgevers bieden ook in 2024 een loonstijging. Dat is volgens ons een prima bod, zeker gezien de situatie in de branche.  

Altijd op de hoogte blijven?