Werkgevers bakkerijbranche willen werkgelegenheid behouden

15 september 2020

 

De werkgevers- en werknemersorganisaties in de bakkerijbranche startten 14 september met nieuwe gesprekken. NBOV en NVB laten in een persbericht weten dat de werkgevers inzetten op behoud van de werkgelegenheid en geen ruimte zien voor structurele loonstijging vanwege de COVID-19 pandemie, economische recessie en de onzekere toekomst.

Uit branchecijfers en ledenenquêtes van NBOV en NVB blijkt dat de omzetten door de coronacrisis zijn gedaald en de kosten zijn gestegen. Bakkers leveren dit jaar veel minder aan export, horeca, cateraars, theaters, clubs, verenigingen, bedrijven, bruiloften et cetera. Aan de andere kant zijn er kostenstijgingen door bijvoorbeeld extra ziekteverzuim en maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze kosten komen naast de andere, niet corona-gerelateerde kostenstijgingen waarmee ondernemers geconfronteerd worden.

NBOV en NBA geven aan: "Eenmaal verloren omzetten worden niet meer ingehaald. Of de verkopen in de komende tijd het gebruikelijke niveau bereiken is zeer onzeker. Kortom, dit betekent dat voor een fors aantal bedrijven 2020 een verloren en verliesgevend jaar is. Werkgevers doen er alles aan om de werkgelegenheid te behouden binnen onze branche. De medewerkers zijn immers de belangrijkste spil in het bedrijf en dat moet zo blijven. Dit betekent dat de voorstellen van de vakorganisaties om de lonen, pensioenen en andere arbeidsvoorwaarden met minimaal 10 procent te laten stijgen, onverantwoord zijn."

Altijd op de hoogte blijven?