Wereldrecordpoging Desembrood bakken haalt bijna 15.000 euro op

3 juni 2019
Foto: Gert Piket

Honderden broodliefhebbers kwamen 2 juni bij elkaar voor de workshop Desembrood bakken in de pop-up desembakkerij in Hilton Amsterdam Airport Schiphol. De wereldrecord-poging bracht €14.235 op voor het goede doel Against Cancer. Onder de noemer '1.000 handjes in het deeg' gingen onder andere schaatsers Esmee Visser en Rintje Ritsma, Nederlands televisiekok Sandra Ysbrandy en winnaar van Heel Holland Bakt Rutger van den Broek met hun handen in het deeg.

Het wereldrecord Desembrood bakken is niet gevestigd, maar organisator Edwin Klaasen (eigenaar Desemenzo) kijkt toch terug op een geslaagd evenement. “Ik vind het super om te zien dat zoveel mensen zich hebben ingezet voor ‘1.000 handjes in het deeg’. Het was een leuke, energieke en volledig verzorgde middag met veel mengen en kneden. Deelnemers leerden onder andere hoe je zelf desembrood kunt maken, wat het verschil is tussen desembrood en gistbrood en hoe je desemstarters maakt. We hebben mensen blij gemaakt met brood en hebben respect voor het brood herwonnen. En per slot van rekening was dit uiteindelijk wel de grootste pop-up bakkerij van Nederland ooit."

De opbrengst van de de middag gaat naar Against Cancer. Deze stichting organiseert jaarlijks een aantal grote evenementen voor gezinnen waarvan een kind is getroffen door kanker. Ook worden er vakantiereizen georganiseerd voor gezinnen met een ziek kind. Hiervoor wordt de opbrengst van de recordpoging gebruikt. Klaasen: "Ik ben trots dat we met dit initiatief een mooi bedrag hebben opgehaald voor Against Cancer. Against Cancer kan hiervoor 170 vakantiedagen organiseren. Fantastisch dat zoveel zieke kinderen voor een dag hun ziekte even kunnen vergeten.”

Altijd op de hoogte blijven?