Wereldbank verwacht hoge voedselprijzen tot eind 2024

Prijsstijging Pexels

Foto: Pexels

De prijzen van basisproducten zoals energie en voedsel blijven nog enkele jaren hoog, zegt de Wereldbank. Volgens het laatste Commodity Markets Outlook-rapport duurt dit nog tot eind 2024.  

De oorlog in Oekraïne heeft de handel, productie en consumptie wereldwijd aangetast, staat in het rapport. De prijs van voedingsproducten als tarwe en zonnebloemolie stegen daardoor naar het hoogste punt sinds 2008. Ook de energieprijzen blijven toenemen en kenden vorig jaar de sterkste groei sinds de oliecrisis in 1970. De Wereldbank is bezorgd om stagflatie: hoge inflatie in combinatie met een economische krimp.

De Wereldbank verwacht dat de energieprijzen dit jaar 50% hoger zullen liggen dan vorig jaar, voordat ze in 2023 en 2024 weer wat dalen. De prijs van landbouwproducten stijgt volgens de Wereldbank met ongeveer 20%.

Bron: Landbouwleven.be, Worldbank.org

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Meer over
Lees ook
2022 sluit af met piek stijging broodprijzen

2022 sluit af met piek stijging broodprijzen

Brood en andere bakkerijproducten stegen voor consumenten minder in prijs dan het totale pakket aan voedingsmiddelen in 2022. Ook bleven deze producten onder het totale inflatiecijfer van 2022, de hoogste inflatie na 1975.

Hopen op ‘warmere’ tijden

Hopen op ‘warmere’ tijden

Het afgelopen jaar stond in het teken van prijsstijgingen van grondstoffen, energie, huren en personeel en oplopende rentes. Zaken waar alle bakkers mee te maken hebben.

Het gebeurt veel, maar je ziet het amper

Het gebeurt veel, maar je ziet het amper

Eigenlijk doen we het allemaal en kunnen we niet zonder: lobbyen. Als een vergunning niet lijkt te lukken, zoeken we even contact met iemand die misschien kan helpen. Als een financiering niet rond lijkt te komen, zoeken we bij de bank iemand met de juiste ingangen. Je kunt het zo gek niet verzinnen, maar met lobbyen kan je veel bereiken. Bij de NBOV...