Welke Friese bakker bakt de lekkerste oranjekoek?

Oranjekoek

Welke bakker bakt de lekkerste oranjekoek van Fryslân? Consumenten mogen deze zomer opnieuw antwoord geven op deze vraag door hun favoriete bakker te nomineren voor de Oranjekoek-verkiezing. De bakkers met de meeste nominaties gaan door naar de keuringsronde op 12 september, waar professionals en consumenten de oranjekoeken beoordelen. Na deze proeverij blijven er tien finalisten over die op de LC Nazomerfair te horen krijgen wie de opvolger wordt van Roel Boonstra uit De Knipe.

De Friese afdeling van de NBOV en de Leeuwarder Courant organiseerden deze verkiezing vorig jaar voor het eerst. Ze willen de oranjekoek bij een breder publiek onder de aandacht te brengen en de verkoop ervan een boost geven. Beko Groothandel, Friesland Campina, Koopmans Meel en Royal Steensma steunen de verkiezing.

De verkiezing van de Lekkerste oranjekoek

Consumenten konden tot en met 31 augustus hun stem uitbrengen en maakten daar flink gebruik van. De dertig bakkers met de meeste stemmen worden op 12 september uitgenodigd bij de Leeuwarder Courant. Daar buigt een consumenten- en vakjury  - met onder andere Meester Boulanger Wietse Schiere en Meester Patissier Hidde de Brabander, zich over de producten. De tien beste oranjekoekbakkers gaan door naar de finale op 15 september op het Oranjekoekplein van de LC Nazomerfair.

Ambachtelijke Gurbe

De vakjury maakt op de fair de winnaars van de Ambachtelijke Gurbe vakprijs (top-3) bekend, en de publieksjury de winnaar van de Ambachtelijke Gurbe publieksprijs. De Gurbe is een bekende award in Friesland, die ook bij andere evenementen wordt uitgereikt.

Groot Oranjekoek-mozaïek

Op het Oranjekoekplein van de LC Nazomerfair wordt niet alleen bekend gemaakt welke bakker de lekkerste oranjekoek van Fryslân bakt, ook gaat een groep ambachtelijke bakkers onder aanvoering van de winnaar van vorig jaar Roel Boonstra aan de slag met het maken van een mega-oranjekoek van 12 vierkante meter met een mozaïek erin verwerkt.

Lees ook
Voorkomen is beter

Voorkomen is beter

Een interessante vraag die je jezelf als ondernemer af en toe moet stellen: waarom koopt iemand niet bij mij? Vertaald naar de NBOV luidt die: waarom wordt iemand geen lid van de NBOV? De laatste weken heb ik daarom veel contact gehad met ondernemers die de toegevoegde waarde van de NBOV niet zien. Sommigen zijn nooit lid geweest; anderen hebben recent...

Online Bijeenkomst veilig en gezond werken

Online Bijeenkomst veilig en gezond werken

Elk bedrijf is verplicht om Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te maken. Is het mogelijk om alle verplichtingen rondom de RI&E in je voordeel te laten werken? Daarvoor organiseren de Bakkerijsector en VBZ op 29 oktober de online bijeenkomst Veilig en gezond werken 2020.

Gouden Gard krijgt onderdeel boulangerie in 2021

Gouden Gard krijgt onderdeel boulangerie in 2021

Tot ieders spijt konden dit jaar de Talentenprijs en Gouden Gard niet doorgaan. Nu de datum ‘waarop het had moeten gebeuren’ voorbij is, kijken we vooruit naar 2021. Want op 12 oktober volgend jaar is er niet alleen een Talentenprijs en Gouden Gard Patisserie, maar staat ook de eerste Talentenprijs Boulangerie op het programma.

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...