Welke Friese bakker bakt de lekkerste oranjekoek?

Oranjekoek

Welke bakker bakt de lekkerste oranjekoek van Fryslân? Consumenten mogen deze zomer opnieuw antwoord geven op deze vraag door hun favoriete bakker te nomineren voor de Oranjekoek-verkiezing. De bakkers met de meeste nominaties gaan door naar de keuringsronde op 12 september, waar professionals en consumenten de oranjekoeken beoordelen. Na deze proeverij blijven er tien finalisten over die op de LC Nazomerfair te horen krijgen wie de opvolger wordt van Roel Boonstra uit De Knipe.

De Friese afdeling van de NBOV en de Leeuwarder Courant organiseerden deze verkiezing vorig jaar voor het eerst. Ze willen de oranjekoek bij een breder publiek onder de aandacht te brengen en de verkoop ervan een boost geven. Beko Groothandel, Friesland Campina, Koopmans Meel en Royal Steensma steunen de verkiezing.

De verkiezing van de Lekkerste oranjekoek

Consumenten konden tot en met 31 augustus hun stem uitbrengen en maakten daar flink gebruik van. De dertig bakkers met de meeste stemmen worden op 12 september uitgenodigd bij de Leeuwarder Courant. Daar buigt een consumenten- en vakjury  - met onder andere Meester Boulanger Wietse Schiere en Meester Patissier Hidde de Brabander, zich over de producten. De tien beste oranjekoekbakkers gaan door naar de finale op 15 september op het Oranjekoekplein van de LC Nazomerfair.

Ambachtelijke Gurbe

De vakjury maakt op de fair de winnaars van de Ambachtelijke Gurbe vakprijs (top-3) bekend, en de publieksjury de winnaar van de Ambachtelijke Gurbe publieksprijs. De Gurbe is een bekende award in Friesland, die ook bij andere evenementen wordt uitgereikt.

Groot Oranjekoek-mozaïek

Op het Oranjekoekplein van de LC Nazomerfair wordt niet alleen bekend gemaakt welke bakker de lekkerste oranjekoek van Fryslân bakt, ook gaat een groep ambachtelijke bakkers onder aanvoering van de winnaar van vorig jaar Roel Boonstra aan de slag met het maken van een mega-oranjekoek van 12 vierkante meter met een mozaïek erin verwerkt.

Lees ook
Bakkerspanel: Omzet Nederlandse bakkers daalt met 16 procent

Bakkerspanel: Omzet Nederlandse bakkers daalt met 16 procent

Veel bedrijven hebben het moeilijk vanwege de coronacrisis. Dat geldt ook voor de Nederlandse bakkers. 16 procent ziet de omzet dalen vanaf het moment dat de coronamaatregelen van kracht zijn. Dat blijkt uit het meest onderzoek van Het Bakkerspanel.

Bedrijfsvoering = samenwerken

Bedrijfsvoering = samenwerken

Als ik deze column schrijf, werken we een dikke maand volgens de strenge coronaregelgeving. Je zult maar een horecabedrijf hebben, of een bakkerij in een regio waar de overheid de toegang voor toeristen verbiedt. Bedrijfsvoering? Bedrijfsontvoering, lijkt het soms – al begrijpen we dondersgoed waarom het moet.

Blijf alert: Voorkom cybercriminaliteit

Blijf alert: Voorkom cybercriminaliteit

Ondernemers, overheden en organisaties zien de pogingen tot cybercriminaliteit de laatste tijd flink toenemen. Alertheid kan voorkomen dat u slachtoffer wordt; vooruitdenken ook.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...