Wat kun je doen tegen de verspreiding van het coronavirus?

coronavirus_Pixabay

Foto: Pixabay

Het coronavirus verspreidt zich over de wereld en heeft inmiddels ook Nederland bereikt. Gisteren, 27 februari, maakte minister Bruno Bruins dit bekend tijdens een tv-uitzending over het virus op NPO1. Hoe kun je verspreiding van het virus voorkomen? Het sleutelwoord is handen wassen.

Donderdagavond was een speciale tv-uitzending op NPO 1 over de feiten en fabels rondom het coronavirus. Tijdens de uitzending kreeg minister Bruins een briefje waarop stond dat de eerste besmetting in Nederland een feit was. Het zou gaan om 56-jarige man uit Loon op Zandt, die in het ziekenhuis in Tilburg ligt. 28 februari meldden verschillende media dat er een tweede geval is bijgekomen, een vrouw uit Diemen.

Wat is het coronavirus? 

Het coronavirus is een nieuw virus dat december 2019 uit brak in de Chinese provincie Wuhan. Het wordt ook wel SARS-CoV-2 genoemd en kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten krijgen koorts en luchtwegklachten. Het virus is overdraagbaar door hoesten en niezen. Dan komen kleine hoest- en niesdruppeltjes in de lucht te hangen die het virus verspreiden. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. 

Wat kun je doen tegen de verspreiding

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn: 

  • Was regelmatig goed je handen en niet alleen na een bezoek aan het toilet.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en niet in je handen.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Houd alle richtlijnen en voorschriften voor hygiëne in acht.

Branche organisaties

Verschillende branche-organisaties raden hun leden aan om de hygiënecode goed op te volgen. KNS voor slagers adviseert bij het schoonmaken extra aandacht te geven aan oppervlakken en voorwerpen die door veel verschillende mensen worden aangeraakt, zoals pinapparaten, toonbanken, kassa’s en deurklinken.

NBOV, de brancheorganisatie voor bakkers, zet op de website de belangrijkste maatregelen om virusbesmetting van producten en medewerkers te voorkomen op een rij. 

  • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Hoe dit moet, staat in de hygiënecode.
  • Zorg voor voldoende toiletten met water, zeep en bij voorkeur wegwerphanddoekjes. Was na ieder toiletgebruik de handen met stromend water en zeep.
  • Medewerkers die last hebben van griepverschijnselen, moeten hun werk met voedingsmiddelen per direct staken en dit melden aan hun leidinggevende. Medewerkers die een vermoedelijke norovirusinfectie hebben doorgemaakt, moeten na herstel van de symptomen minimaal 48 uur wachten voordat zij weer kunnen beginnen met hun werkzaamheden. In die periode worden namelijk grote hoeveelheden virus uitgescheiden en is het risico op besmetting van voedsel hoog.
  • Bescherm voedingsmiddelen tegen ontlasting, braaksel en virusdeeltjes uit braaksel die zich via de lucht verspreiden. Gooi voedingsmiddelen weg wanneer die daar toch mee in aanraking zijn gekomen.
  • Bewaar lot- en distributiegegevens goed, omdat virussen nog lang in voedsel kunnen blijven zitten.
  • Of een virus kan worden 'uitgeschakeld' door voedsel te verhitten, hangt sterk af van het soort virus, het voedsel en de besmettingsgraad. Verhitten van voedsel tot een kerntemperatuur van 90°C gedurende 90 seconden wordt echter als voldoende beschouwd om virussen te inactiveren.

Meer informatie 

Op de website van het RIVM staat veel informatie over het coronavirus. De overheid gebruikt deze website ook als communicatiekanaal over de verspreiding van het virus. Daarnaast is er ook veel informatie te vinden op de websites van de verschillende brancheorganisaties en op de website van het MKB.

Welke maatregelen neemt u tegen de verspreiding van het coronavirus? Mail het naar onze redactie!

Lees ook
Dubbel

Dubbel

Op sommige dagen voelt het zo dubbel. Gewoon je werk doen terwijl de wereld onder een pandemie gebukt gaat. Geen kus voor mijn moeder, wel bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen, van wie ik een groot deel niet ken. Alles op afstand, maar in de supermarkt wel iemand die haast heeft en snel even voor me langs iets uit een schap pakt.

Empack Reconnect wordt online only evenement

Empack Reconnect wordt online only evenement

Empack Reconnect, de vakbeurs voor verpakkingstechnologie, wordt een volledig online evenement dat op donderdag 17 september plaats vindt. Dit betekent dat de fysieke vakbeurs in Jaarbeurs Utrecht niet doorgaat. Onlangs kondigde Easyfairs Empack Reconnect aan als hybride verpakkingsevenement, maar de meerderheid van de community bleek de voorkeur te...

Corona-update: de laatste voorschriften voor bakkers met horecafunctie

Corona-update: de laatste voorschriften voor bakkers met horecafunctie

In de persconferentie van 18 augustus gaf Rutte aan dat de horeca de regels goed naleeft. Tegelijkertijd is corona verre van onder controle in Nederland. Het blijft dus belangrijk dat iedereen zich hier aan blijft houden. Hieronder de laatste voorschriften voor bakkers met een lunchroom of terras van de NBOV.

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Wat ga je doen?Als bakker/ operator productie, 3 ploegen, weet jij in de bakkerij als geen ander de juiste ingrediënten te mengen voor het perfecte deeg. Je...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Wat ga je doen?Voor onze klant in Den Haag zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Je komt te werken op de banketafdeling. De werkzaamheden...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het...