Producenten van bakkerijproducten die de komende jaren gaan investeren in nieuwe koel- en vriesinstallaties doen er verstandig aan zich goed te laten adviseren. Er zijn veel ontwikkelingen in die branche: duurzaam en energiezuinig is vaak het advies. Een overzicht van oplossingen en aandachtspunten.

Milieubelastende koelmiddelen

In de markt voor koel- en vriesinstallaties zijn een aantal trends te ontwaren: de integratie van systemen, de toepassing van warmteterugwinning en het gebruik van natuurlijke in plaats van synthetische koelmiddelen.

“Europa wil af van milieubelastende koelmiddelen die bij productie (te) veel bijdragen aan CO2-uitstoot”, legt Ton van Schaik van Koma KTI uit, dat sinds 2017 samenwerkt met Beko Techniek. “Dit heeft gevolgen voor koel- en vriesinstallaties. Bij nieuwbouw of renovatie van bakkerijen moeten bakkers hier rekening mee houden.”

 De Europese Unie stimuleert het gebruik van milieuvriendelijke(re) koudemiddelen. “Chemische gassen, zoals freon, hebben goede eigenschappen als het gaat om koude-overdracht en worden dan ook veel gebruikt in de koeltechniek. Productie van deze gassen zorgt echter voor een hoge CO2-uitstoot. Dit wordt uitgedrukt in GWP (Global Warming Potential). Dit getal geeft de mate aan waarin productie van een gas bijdraagt het broeikaseffect.”

Alternatieven

“Het koelmiddel R404a werd tot nu toe veel gebruikt, maar mag na 2020 niet meer worden gebruikt in nieuwe installaties. Een goed alternatief is het nieuwe koudemiddel R449 (merknaam XP40). We gaan dan van circa 3700 GWP naar circa 1300 GWP”, legt Van Schaik uit.” Dat is al een hele vooruitgang, maar de productie van dit gas is gelimiteerd. Het gebruik van synthetische koelmiddelen zal daarom in de toekomst duurder worden. Alternatieven zijn natuurlijke koudemiddelen zoals CO2 en ammoniak. Beide gassen komen van nature voor en kosten dus minder CO2-uitstoot bij de productie.

Wij richten ons vooral op de inzet van CO2 als koudemiddel, omdat dit veiliger is in het gebruik. Daarnaast is het goedkoop en zeer geschikt voor de veeleisende bakkerij. Nadeel van het gebruik van CO2 is dat het een complexe (en dus prijzige) boosterinstallatie met hoge druk vraagt”, aldus Van Schaik. “Ammoniak is heel geschikt bij zeer grote vermogens, maar heeft als nadeel dat het bij vrijkomen (bij een eventuele lekkage) niet goed is voor de gezondheid. Het ontwik  kelingstraject is om stekkerklare en kleinere installaties te voorzien van CO2 als koudemiddel. Tot dan is koudemiddel R449 het beste initiatief.”

Meer weten over de ontwikkelingen in koeltechniek? Lees dan het complete artikel van Janneke Vermeulen in de Hygiënespecial. Deze special is verschenen bij Bakkers in bedrijf 4-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Altijd op de hoogte blijven?