Van Walderveen Beste Roomboteramandelstaaf

WAGENINGEN – De winnaars van de titel Beste Roomboteramandelstaaf zijn bekend. Van Walderveen, Joppen en John Treur slepen dit jaar de prijzen van de wedstrijd Beste Roomboteramandelstaaf van Nederland in de wacht. Van Walderveen, De Echte Bakker met winkels in Geldermalsen, Waardenburg, Beesd en Buren stond vorig jaar ook in de finale en pakt nu de hoofdprijs. Joppen, De Echte Bakker in Breda mocht zich al eerder Beste Echte Bakker noemen en scoort nu een tweede plaats met de roomboteramandelstaaf. John Treur, De Echte Bakker in Oudewater staat voor het zevende jaar achtereen in de top drie.

Keuring

In de voorronde van de competitie konden alle Echte Bakkers gedurende drie weken hun roomboteramandelstaaf aanbieden voor de beoordeling. 145 staven werden gekeurd door Mark van Wijk, Keurmeester van grondstofleverancier en GildePartner Van der Pol, in samenwerking met de keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum. Bakkers werden toegelaten tot de finale als de roomboteramandelstaaf een 8 of hoger had gescoord. Voor de finalekeuring is bij de finalisten anoniem een roomboteramandelstaaf uit de winkel gehaald.

Kwaliteit is hoog

Dat de keuring leeft bij de bakkers blijkt wel uit het aantal telefoontjes dat Mark van Wijk kreeg voor aanvullend advies. Er zijn veel meer producten ingestuurd dan vorig jaar en het gestegen aantal finalisten laat zien dat de kwaliteit van deze inzendingen ook hoog is. Van Wijk: “Bakkers pakken het advies dat ze krijgen goed op. Het vaakst wijzen we op de aandacht voor de afwerking; het strijken met ei en het sluiten van het deeg.”

De finale

Dit jaar haalden twintig Echte Bakkers de finale. Van Walderveen, Joppen en John Treur zijn de terechte winnaars. De winnende roomboteramandelstaaf van Van Walderveen scoorde uitmuntend op smaak. “Daarnaast was het product echt heel strak van vorm en dat getuigt van vakmanschap”, aldus Keurmeester Mark van Wijk. Dick Geheniau van Van Walderveen kon het bijna niet geloven. Hij gaf wel aan dat hij heel wat uurtjes geoefend heeft om de roomboteramandelstaaf perfect te krijgen.

Top 20

De finalisten die in de top 20 zijn geëindigd en een 5 sterren product in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers: Gertjan te Schoonhoven, Twijnstra te Oudemirdum, Ed van Dommelen te Maarssenbroek, Sjaak Doeleman te Werkhoven, Rebel te Heerde, Brood&Ko te Bodegraven, Van der Steen te Made, Toet te Apeldoorn, Van Eeden te Noordwijkerhout, Filius te Yerseke, Van Disseldorp te Bavel, René Vermeij te Kampen, Brouwer te Urk, Gommans te Sevenum, Schoemaker te Emmen, Jorink te Raalte, Godfried de Vocht te Waalre.

Lees ook
NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

Het totale broodvolume in Nederland is in 2021 met -4,2% gedaald naar een totaal van 783.388.000 kg. In 2020 was dit nog 817.617.000 kg. Zo laten de nieuwste GfK-cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) zien.

‘We gaan voor eigen graan’

‘We gaan voor eigen graan’

Nederlands graan voor Nederlands brood: het kan. Als alle schakels in de keten zich inzetten, kan het brood van de Nederlandse bakkers in de toekomst standaard van eigen bodem komen.

Wat kan ik met het Trend­rapport Bakkerijsector?

Wat kan ik met het Trend­rapport Bakkerijsector?

Het Trendrapport Bakkerijsector is een blauwdruk van de sector”, legt mede-auteur Susanne Danes uit. “De data en inzichten daarin vertellen ons wat de sterktes en zwaktes van de sector zijn en met welke kansen en bedreigingen we rekening moeten houden."