Waddenmolen en Royal Steensma lanceren brood van eigen bodem

Puur Hollands

De Waddenmolen en Royal Steensma brengen samen Puur Hollands op de markt: busbroden gemaakt van tarwe van Hollandse bodem. De Waddenmolen levert het meel en de bloem, Royal Steensma het desem.

De initiatiefnemers willen met Puur Hollands inspelen op de trend van voedsel van eigen bodem: lokale producten met een verhaal zijn populair. Maar, zo stelt Frank Vogelzang van de Waddenmolen, baktarwe van Hollandse bodem is kwalitatief ook sterk verbeterd, zodat het zich prima kan meten met tarwe uit Duitsland en Frankrijk: “De tijd is rijp voor Puur Hollands: consumenten vragen om lokaal, en de kwaliteit van de baktarwe is er nu naar.”

Meester Boulanger Hillebrand van Royal Steensma noemt het brood “alledaags en bijzonder tegelijk”: alledaags omdat het een busbrood is, bijzonder omdat het gemaakt is van actieve desem en tarwe uit Nederland. “De biologische desemcultuur is een échte smaakmaker en voldoet aan de criteria van het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood. Daarnaast krijg je met deze desem een malse, spekkige kruim en beschikt het brood over een lekkere bite.”

 

Wit en volkoren

Puur Hollands komt in twee variaties: witbrood en volkorenbrood. Beide kunnen ook via de bollenkast geproduceerd worden. Bakkers kunnen de grondstoffen of het totaalconcept via Beko Groothandel verkrijgen.

Dossiers
Lees ook
Twaalfduizend busbroden per uur

Twaalfduizend busbroden per uur

‘Deeg-sheeting’, robots, reproduceerbaarheid, meer broodsoorten en hygiëne: het zijn een paar technieken en ontwikkelingen die het industrieel bakken van brood de afgelopen twintig jaar flink hebben veranderd. Aart-Jan Hartman, commercieel directeur van Kaak, vertelt hoe brood toch ook een ambachtelijk product bleef.

Volkorenbrood steeds populairder bij Nederlandse consument

Volkorenbrood steeds populairder bij Nederlandse consument

Volkorenbrood blijft populair in Nederland. Voor het zesde jaar op rij groeit het aantal Nederlanders dat voor deze broodsoort kiest. Van 38 procent in 2016 tot 47 procent in 2021. Dat meldt Nederlands Bakkerij Centrum op basis van recent onderzoek van Gfk.

Het verhaal achter grondstoffen

Het verhaal achter grondstoffen

Welke trends tekenen zich af in de grondstoffensector en hoe spelen leveranciers daarop in? Hoe gaan ze om met het vernieuwde Warenwetbesluit en wat betekent corona voor hen? Bakkers in bedrijf vroeg het aan vijf leveranciers van bakkerijgrondstoffen: Bakels, Yme Kuiper, Royal Steensma, Royal Koopmans en Sonneveld. “Voedsel is veiliger dan ooit, maar...