Waar wil jij naar toe?

Waar wil jij naar toe_BIB 4-2019

Ruim 87 procent van de medewerkers in de bakkersbranche vindt het (heel) belangrijk om zich op professioneel gebied te ontwikkelen. Toch volgde maar iets meer dan de helft afgelopen jaar een training of opleiding.

De wil is er

Om te onderzoeken wat ondernemers en medewerkers doen om geïnformeerd te blijven en in hoeverre ze investeren in hun ontwikkeling, voerde het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf eind 2018 een online onderzoek uit. Dit gebeurde in samenwerking met de Nationale Bakkerij Academie (NBA) en het Bakery Institute. Daar kwam onder meer uit dat ‘geïnspireerd blijven in mijn werk’ voor ruim de helft van de ondervraagde medewerkers een belangrijke reden is trainingen te volgen. Dit was voor meer mensen belangrijk dan ‘verder komen in mijn carrière’ (38%) of ‘betere kwaliteit producten maken’ (28%).

Verreweg de meeste medewerkers leren van collega’s, ruim 67 procent. Dit wordt gevolgd door ‘vakinformatie lezen’ (47%) en ‘volgen van trainingen en/of workshops’ (39%).  Het bezoeken van andere bakkersbedrijven staat vierde op het lijstje met ruim 30%. Dat laatste is vooral een manier voor medewerkers die geen training volgen. Die groep bekijkt in verhouding ook iets vaker vakinformatie en probeert thuis dingen uit.

Toch gaat het mis

Zoals gezegd vindt verreweg het grootste deel van de beroepsgroep professionalisering belangrijk. Ook komt uit het onderzoek dat van de ondervraagden ruim de helft makkelijk informatie kan vinden over trainingen en workshops. Maar waarom volgt dan slechts  een helft van de medewerkers een opleiding? Waar gaat het mis? Deels in de communicatie. Zo praat één op de drie medewerkers niet met de werkgever over beter worden in het vak. En als dat wel gebeurt, is het vooral terloops (60%) en minder vaak gestructureerd in de vorm van een gepland functioneringsgesprek (21%) of een gepland beoordelingsgesprek (11%).

Intrinsieke motivatie

Daarnaast nemen medewerkers nauwelijks het heft in eigen hand. Toch zijn de meeste intrinsiek gemotiveerd, dat wil zeggen: bijna niemand wil een opleiding volgen om de baas een plezier te doen. Het gaat veel meer om beter worden in je vak (minder fouten maken) en ook omdat het gezellig is om samen aan een betere kwaliteit te werken. Als ‘de baas’ iets organiseert, dan is er zeker animo. En de voorkeur gaat uit naar trainingen die direct toepasbaar én inspirerend zijn.

Meer weten over het onderzoek en tips krijgen om zelf aan de slag te gaan? Lees dan het complete artikel in het aankomende nummer van Bakkers in bedrijf 4-2019. Dit nummer verschijnt 3 mei. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Lees ook
Gepensioneerde bakker start broodbank

Gepensioneerde bakker start broodbank

Gepensioneerde bakker Wim de Greef wilde een nieuwe bestemming zoeken voor het onverkochte brood in zijn oude bakkerij. Hij besloot hiervoor een broodbank te starten. Zo wil hij verspilling en armoede tegengaan.

Stichting Ambachtelijke Bakkerij: Sociale media blijven waardevol platform voor gratis klantcontact

Stichting Ambachtelijke Bakkerij: Sociale media blijven waardevol platform voor gratis klantcontact

Wereldwijd maken inmiddels 3,8 miljard mensen gebruik van sociale media. En door de uitbraak van corona besteden mensen meer tijd dan ooit tevoren op deze platforms. Hoe kun je hier als ambachtelijke bakker optimaal op inspelen?

Informatie geven over allergenen

Informatie geven over allergenen

Bij niet-voorverpakte producten moet u allergeneninformatie aan uw klanten geven; bij voorverpakte producten gelden er eisen voor wat u op het etiket moet zetten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) let er dit jaar extra op bij de inspecties. Reden genoeg om na te gaan hoe het ook alweer zit.

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...