Waar wil jij naar toe?

Waar wil jij naar toe_BIB 4-2019

Ruim 87 procent van de medewerkers in de bakkersbranche vindt het (heel) belangrijk om zich op professioneel gebied te ontwikkelen. Toch volgde maar iets meer dan de helft afgelopen jaar een training of opleiding.

De wil is er

Om te onderzoeken wat ondernemers en medewerkers doen om geïnformeerd te blijven en in hoeverre ze investeren in hun ontwikkeling, voerde het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf eind 2018 een online onderzoek uit. Dit gebeurde in samenwerking met de Nationale Bakkerij Academie (NBA) en het Bakery Institute. Daar kwam onder meer uit dat ‘geïnspireerd blijven in mijn werk’ voor ruim de helft van de ondervraagde medewerkers een belangrijke reden is trainingen te volgen. Dit was voor meer mensen belangrijk dan ‘verder komen in mijn carrière’ (38%) of ‘betere kwaliteit producten maken’ (28%).

Verreweg de meeste medewerkers leren van collega’s, ruim 67 procent. Dit wordt gevolgd door ‘vakinformatie lezen’ (47%) en ‘volgen van trainingen en/of workshops’ (39%).  Het bezoeken van andere bakkersbedrijven staat vierde op het lijstje met ruim 30%. Dat laatste is vooral een manier voor medewerkers die geen training volgen. Die groep bekijkt in verhouding ook iets vaker vakinformatie en probeert thuis dingen uit.

Toch gaat het mis

Zoals gezegd vindt verreweg het grootste deel van de beroepsgroep professionalisering belangrijk. Ook komt uit het onderzoek dat van de ondervraagden ruim de helft makkelijk informatie kan vinden over trainingen en workshops. Maar waarom volgt dan slechts  een helft van de medewerkers een opleiding? Waar gaat het mis? Deels in de communicatie. Zo praat één op de drie medewerkers niet met de werkgever over beter worden in het vak. En als dat wel gebeurt, is het vooral terloops (60%) en minder vaak gestructureerd in de vorm van een gepland functioneringsgesprek (21%) of een gepland beoordelingsgesprek (11%).

Intrinsieke motivatie

Daarnaast nemen medewerkers nauwelijks het heft in eigen hand. Toch zijn de meeste intrinsiek gemotiveerd, dat wil zeggen: bijna niemand wil een opleiding volgen om de baas een plezier te doen. Het gaat veel meer om beter worden in je vak (minder fouten maken) en ook omdat het gezellig is om samen aan een betere kwaliteit te werken. Als ‘de baas’ iets organiseert, dan is er zeker animo. En de voorkeur gaat uit naar trainingen die direct toepasbaar én inspirerend zijn.

Meer weten over het onderzoek en tips krijgen om zelf aan de slag te gaan? Lees dan het complete artikel in het aankomende nummer van Bakkers in bedrijf 4-2019. Dit nummer verschijnt 3 mei. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Lees ook
‘Work hard, rest hard’

‘Work hard, rest hard’

Een spontane ontmoeting op een beurs, met elkaar sparren over een uitdagend vraagstuk of even bijkletsen tijdens een van de Nexus-borrels. Ik mis het zo ontzettend, maar dat is inmiddels een open deur.

Nieuwe Basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center start 12 mei

Nieuwe Basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center start 12 mei

Het Bakery Sweets Center start op 12 mei voor de tweede keer met de Basiscursus Gistdegen. Tijdens deze cursus staat de basis van het broodbakken centraal. Deelnemers krijgen in tien lesdagen, verdeeld over tien weken, een introductie in de bakkerij.

Open dag SVO vakopleiding food

Open dag SVO vakopleiding food

Op 22 april organiseert SVO vakopleiding food een open dag. Verschillende locaties openen de deuren voor toekomstige studenten. Vanwege de coronamaatregelen moeten belangstellenden van te voren een tijdslot reserveren.

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...