VWO'ers proberen recept Mandazi te verbeteren

7 december 2018

Ferhan Balci, Amber Sijmons, Nina Vens en Dagmar de Vré zitten in 6 VWO aan het Callandlyceum in Amsterdam. Ze doen het Technasium en dat betekent dat ze oplossingen bedenken voor bedrijven en organisaties buiten onze school. Dick van der Breggen, adviseur van Bake for Life, heeft hen de opdracht gekregen om het populaire Oegandese broodje, de Mandazi, te verbeteren.

Recept Mandazi

De Mandazi wordt veel verkocht in Afrikaanse bakkerijen. Het broodje wordt gefrituurd en neemt veel vet op. In Oeganda is de olie duur, waardoor het meer kost om de broodjes te maken dan dat deze opbrengen. De VWO's hebben de taak gekregen om de vetopname te reduceren van 10 naar 6 procent. Hierover hebben ze contact gehad met expert voedingsmiddelentechnologie Matthijs Dekker. Met literatuuronderzoek en experimenten willen de leerlingen tot een nieuw recept komen voor de Mandazi. Via hun website kunnen belangstellenden op de hoogte blijven van de vorderingen.

Reis naar Oeganda

Voor het verbeteren van het recept werken de VWO'ers samen met Oegandese studenten. Deze zullen in december naar Nederland komen en helpen met het onderzoek. Ferhan, Amber, Nina en Dagmar willen in februari 2019 tien dagen afreizen naar de stad Jinja, in Oeganda, om het project daar te realiseren. Daar gaan ze bakkerij Bake for Life bezoeken en het vernieuwde broodje bij de werknemers introduceren. Hiervoor zijn de meiden op zoek naar sponsors. Er loopt online een doneeractie.

*Foto: Paresh Jai, Mandazis, Flickr

Altijd op de hoogte blijven?