VWO'ers proberen recept Mandazi te verbeteren

Mandazi

Ferhan Balci, Amber Sijmons, Nina Vens en Dagmar de Vré zitten in 6 VWO aan het Callandlyceum in Amsterdam. Ze doen het Technasium en dat betekent dat ze oplossingen bedenken voor bedrijven en organisaties buiten onze school. Dick van der Breggen, adviseur van Bake for Life, heeft hen de opdracht gekregen om het populaire Oegandese broodje, de Mandazi, te verbeteren.

Recept Mandazi

De Mandazi wordt veel verkocht in Afrikaanse bakkerijen. Het broodje wordt gefrituurd en neemt veel vet op. In Oeganda is de olie duur, waardoor het meer kost om de broodjes te maken dan dat deze opbrengen. De VWO's hebben de taak gekregen om de vetopname te reduceren van 10 naar 6 procent. Hierover hebben ze contact gehad met expert voedingsmiddelentechnologie Matthijs Dekker. Met literatuuronderzoek en experimenten willen de leerlingen tot een nieuw recept komen voor de Mandazi. Via hun website kunnen belangstellenden op de hoogte blijven van de vorderingen.

Reis naar Oeganda

Voor het verbeteren van het recept werken de VWO'ers samen met Oegandese studenten. Deze zullen in december naar Nederland komen en helpen met het onderzoek. Ferhan, Amber, Nina en Dagmar willen in februari 2019 tien dagen afreizen naar de stad Jinja, in Oeganda, om het project daar te realiseren. Daar gaan ze bakkerij Bake for Life bezoeken en het vernieuwde broodje bij de werknemers introduceren. Hiervoor zijn de meiden op zoek naar sponsors. Er loopt online een doneeractie.

*Foto: Paresh Jai, Mandazis, Flickr

Dossiers
Lees ook
Meer tijd voor creativiteit en experimenteerlust met basisproducten van Pruvé

Meer tijd voor creativiteit en experimenteerlust met basisproducten van Pruvé

Gwenn Danis (34) was van kinds af aan vaak in de keuken te vinden, maar naar eigen zeggen was hij meer kok dan bakker. Dat veranderde toen hij in 2010 in Parijs ging wonen. “Patisserie is daar veel meer met de cultuur verweven”, vertelt hij. Zijn carrière als banketbakker nam pas echt een vlucht toen hij het in 2017 schopte tot de finale van ‘Heel Holland...

Fleur de framboise - Tartelette met vers fruit

Fleur de framboise - Tartelette met vers fruit

Graag inspireer ik collega’s met deze tartelette omdat die vrij makkelijk te maken is, er mooi uitziet en erg lekker is. Normaal gesproken heeft een gebakje een interieur, dat zit deze keer aan de buitenkant. Oftewel: je ziet wat je krijgt! Een krokante bodem, crème Suisse en compote van vers fruit vormen een van de lekkerste zomerse combinaties.

Zomerbrioche - Roombroodje met cassissmaak

Zomerbrioche - Roombroodje met cassissmaak

Een heerlijk zacht broodje, gevuld met een room van cassis, vooral erg lekker op zomerse dagen. Het is gemaakt van een luxe en rijk gevuld briochedeeg. Echt een smaakvolle traktatie die het zomergevoel oproept.

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Wat ga je doen?Als bakker/ operator productie, 3 ploegen, weet jij in de bakkerij als geen ander de juiste ingrediënten te mengen voor het perfecte deeg. Je...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Wat ga je doen?Voor onze klant in Den Haag zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Je komt te werken op de banketafdeling. De werkzaamheden...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het...