VWO'ers proberen recept Mandazi te verbeteren

Mandazi

Ferhan Balci, Amber Sijmons, Nina Vens en Dagmar de Vré zitten in 6 VWO aan het Callandlyceum in Amsterdam. Ze doen het Technasium en dat betekent dat ze oplossingen bedenken voor bedrijven en organisaties buiten onze school. Dick van der Breggen, adviseur van Bake for Life, heeft hen de opdracht gekregen om het populaire Oegandese broodje, de Mandazi, te verbeteren.

Recept Mandazi

De Mandazi wordt veel verkocht in Afrikaanse bakkerijen. Het broodje wordt gefrituurd en neemt veel vet op. In Oeganda is de olie duur, waardoor het meer kost om de broodjes te maken dan dat deze opbrengen. De VWO's hebben de taak gekregen om de vetopname te reduceren van 10 naar 6 procent. Hierover hebben ze contact gehad met expert voedingsmiddelentechnologie Matthijs Dekker. Met literatuuronderzoek en experimenten willen de leerlingen tot een nieuw recept komen voor de Mandazi. Via hun website kunnen belangstellenden op de hoogte blijven van de vorderingen.

Reis naar Oeganda

Voor het verbeteren van het recept werken de VWO'ers samen met Oegandese studenten. Deze zullen in december naar Nederland komen en helpen met het onderzoek. Ferhan, Amber, Nina en Dagmar willen in februari 2019 tien dagen afreizen naar de stad Jinja, in Oeganda, om het project daar te realiseren. Daar gaan ze bakkerij Bake for Life bezoeken en het vernieuwde broodje bij de werknemers introduceren. Hiervoor zijn de meiden op zoek naar sponsors. Er loopt online een doneeractie.

*Foto: Paresh Jai, Mandazis, Flickr

Dossiers
Lees ook
Recept BoulangerieTeam

Recept BoulangerieTeam

Het Nederlands Patisserie Team komt gemiddeld zes keer per jaar samen voor een teamvergadering om zaken te bespreken, maar ook om inspiratie op te doen en kennis te delen. Elke vergadering krijgen de leden een opdracht mee om een product te creëren en de laatste vergadering in november was dat een zogenoemde travellerscake. Een cake die door het gebruik...

Amaretto-crèmegebakje met Debic Crème boter

Amaretto-crèmegebakje met Debic Crème boter

De juiste boter kiezen, als banketbakker weet je hoe belangrijk dat is. Met Debic Crème boter haal je het perfecte product in huis. Lekker gebak, heerlijke koekjes en de smeuïgste botercrème om je creaties af te werken: Debic Crème boter zorgt keer op keer voor een perfect eindresultaat! En dankzij het extra lage smeltpunt (26 – 28 °C) krijg je een...

Crumble tartelette - amandel en mango

Crumble tartelette - amandel en mango

Deze bodem heb ik gebruikt tijdens mijn deelname aan de Dutch Chocolate Masters. Het is een crumble variant van de tartelette die je tegenwoordig overal ziet. In deze uitgave van Bakkers in bedrijf wil ik jullie laten zien hoe je deze bakjes maakt.

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...