Vraag en aanbod duurzame voeding neemt toe

duurzaamheid-pexels

Foto: Pexels

De populariteit van voedsel met een duurzaamheidskeurmerk neemt toe. Niet alleen kozen in 2019 meer consumenten voor deze producten. Ook nam het aanbod toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Duurzaam Voedsel van Wageningen Economic Resource. 

In 2019 gaven consumenten in totaal 7,7 miljard euro uit aan dier-, mens- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel. Dit is een stijging van 18 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het marktaandeel van duurzaam voedsel kwam in 2019 uit op 14 procent van de totale bestedingen aan voedsel in Nederland.  

Keurmerken

Consumenten herkennen duurzame producten door een keurmerk. Het ‘Beter Leven’-keurmerk is met 2,8 miljard euro het meest verkocht. Gevolgd door de keurmerken ‘Biologisch’ (1,6 miljard euro) en ‘UTZ Certified’ (1,5 miljard euro).

Onlangs is het keurmerk ‘On The Way to PlanetProof’ geïntroduceerd bij veel nieuwe producten zoals zuivel, aardappelen, groenten en fruit en eieren. Door de toevoeging van deze nieuwe producten was er een forse stijging van de omzet in 2019. Van 87 miljoen euro in 2018 naar 617 miljoen euro in 2019.

Productgroepen

In 2019 lieten bijna alle productgroepen met een duurzaamheidskenmerk per saldo groei zien. Vlees en vleeswaren (€ 2.096 miljoen euro, 10 procent groei ten opzichte van 2018), Koffie en thee (€ 1.233 miljoen euro, 6 procent groei) en Houdbare producten, samengestelde maaltijden en overig (€ 1.039 miljoen euro, 15 procent groei) waren productgroepen met het grootste aandeel in bestedingen van consumenten aan duurzaam voedsel in 2019.

Zuivel was de productgroep met de grootste relatieve stijging in omzet voor duurzaam voedsel in 2019 (81 procent). Deze flinke stijging is mede veroorzaakt door de opschaling van het keurmerk On the Way to PlanetProof op zuivelproducten. Eieren was de productgroep met de één na grootste relatieve stijging in omzet (58%). Deze stijging is mede veroorzaakt doordat een aantal supermarkten voor hun assortiment scharreleieren in 2019 een minimumnorm hebben geïntroduceerd van 1 ster Beter Leven keurmerk.

Monitor online

De Monitor Duurzaam Voedsel is een jaarlijkse publicatie van Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van LNV. De monitor geeft inzicht in de bestedingen van de Nederlandse consument aan duurzamer geproduceerd voedsel in de verkoopkanalen supermarkten, foodservices en speciaalzaken.

Bron: NVWA

Lees ook
Milieu Centraal introduceert keurmerkenwijzer

Milieu Centraal introduceert keurmerkenwijzer

Om het consumenten makkelijker te maken om te kiezen voor een goed keurmerk introduceert Milieu Centraal de keurmerkenwijzer. Hierin zijn zo'n 140 keurmerken opgenomen. Daarnaast selecteerde Milieu Centraal een top tien. Dit moet consumenten helpen om een duurzame keuze te maken.

Zeker Zeeuws organiseert eerste editie ‘Streekproducent van het Jaar 2020’

Zeker Zeeuws organiseert eerste editie ‘Streekproducent van het Jaar 2020’

Keurmerkorganisatie Zeker Zeeuws gaat op zoek naar de Streekproducent van het Jaar 2020. Consumenten kunnen online hun stem uitbrengen op hun favoriete Zeeuwse producent.. Alle producenten met een Zeker Zeeuws gecertificeerd streekproduct dingen mee. Van vissers tot slagers, van bakkers tot bierbrouwers en wijnmakers.

ACM ziet veel misleidende keurmerken en gaat handhaven

ACM ziet veel misleidende keurmerken en gaat handhaven

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wordt strenger in haar handhaving op keurmerken. De autoriteit roept bedrijven op te stoppen met individuele bedrijfslogo's die suggereren dat ze voldoen aan een bovenwettelijke norm. Er is sprake van te veel misleiding, vindt de ACM.

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...