Vooruitblik op finale Skills Heroes Boulanger met jurylid Hiljo Hillebrand

23 maart 2022 Jorien Tromp

Donderdag 24 maart en vrijdag 25 maart vinden de finales van Skills Heroes Boulanger plaats op de Rijn IJssel vakschool in Wageningen. Acht finalisten gaan de strijd aan om zich te kwalificeren voor WorldSkills 2022 in Shanghai.

Meester Boulanger Hiljo Hillebrand is één van de juryleden. “Tijdens de voorrondes was het niveau zeer goed. Ik verwacht daarom veel van deze editie en hoop dat het niveau net zo hoog ligt, of misschien zelfs hoger.”

De deelnemers voeren in de finale verschillende opdrachten uit waarbij ze hun ervaring, talent en creativiteit in het broodbakken laten zien. Daarbij horen onder andere opdrachten met gerezen deeg, briochedeeg, desembroden en een showstuk met het thema Liefde. Ook moeten aan de slag met een mystery-box.

Jaarbeurs

Vanwege een tekort aan materialen konden de finales voor Boulanger helaas niet doorgaan in de Jaarbeurs in Utrecht, tegelijkertijd met de andere finales van Skills Heroes. Daarom vinden de finales plaats in Wageningen. “Het is jammer dat het niet in de Jaarbeurs kan, maar heel fijn dat het door kan gaan in Wageningen in een mooie, goed uitgeruste bakkerij”, zegt Hiljo. Hij doet een oproep aan de branche om de wedstrijd meer onder de aandacht te brengen, zodat met de hulp van sponsoren de wedstrijd volgend jaar in de Jaarbeurs kan plaatsvinden. “Het is een mooi vak waarbij ook veel te bekijken is, zoals de prachtige showstukken die gemaakt worden. Op de Jaarbeurs kunnen we veel jongeren enthousiast maken voor de bakkerij.”

Klein gezelschap

Een voordeel van de locatie in Wageningen is dat de deelnemers zich in een klein, vertrouwd gezelschap bevinden. De deelnemers overnachten van vanavond tot vrijdag op locatie. Hiljo: “Ik verwacht dat het twee onwijs leuke dagen worden voor de deelnemers.” Hij wil de finalisten vooral meegeven van de finales te genieten. “Je zit al bij de beste acht van Nederland. Geniet van de wedstrijd, want deze plek heb je verdiend.”

Deelnemers

Dit zijn de deelnemers van dit jaar:

Aerin Hoetmer, Albeda (begeleider: Cees Bakker)
Daan Filius, Curio (begeleider: Freek Trommelen)
Gideon Voorwinden, mboRijnland (begeleider: Bram van der Lee)
Ilse van Pelt, Scalda (begeleider: Ans Aben)
Kylian Willemse, Noorderpoort (begeleider: Ferdinand Ormel)
Patricia Roelofs, ROC van Amsterdam (begeleider: Youri Nijhoff)
Ruben Slagter, Deltion College (begeleider: Veronica Driesen)
Victor Herweijer, Zadkine (begeleider: Christ van de Looveren)

In een video van MBO College Centrum vertellen deelnemer Patricia Roeloefs en haar begeleider Youri Nijhoff over hun voorbereidingen op Skills The Finals.

Over Skills Heroes

Skills Heroes zijn de vakwedstrijden waarbij mbo-studenten laten zien wat zij in hun mars hebben. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: de voorronde op school, de kwalificatiewedstrijd en uiteindelijk de nationale finale. Deze vindt plaats tijdens Skills The Finals. De finale van Skills Boulanger vindt plaats op 24 en 25 maart. De finale van Skills Patissier in de week daarop, op 31 maart en 1 april.

De winnaars van de finales kunnen zich kwalificeren voor Team Netherlands, om deel te nemen aan WorldSkills, het wereldkampioenschap voor beroepen. Dit jaar vindt WorldSkills plaats in Shanghai van 12 tot 17 oktober. De deelnamecriteria voor WorldSkills worden na de finales bekendgemaakt.

 

Altijd op de hoogte blijven?