‘Volkoren granen hebben positief effect op buikvet’

20 september 2021 Mischa Brendel Robert Owen-Wahl

Het eten van volkoren granen heeft een positief effect op de middelomtrek. Dit schrijft populair wetenschappelijk tijdschrift EOS.

Het tijdschrift baseert zich hierbij op een langlopende studie onder 3.121 mannen en vrouwen. De proefpersonen werden gemiddeld achttien jaar gevolgd, waarbij de onderzoekers om de vier jaar gegevens verzamelden over wat de proefpersonen aten, wat hun BMI en middelomtrek was en wat hun bloedwaarden en bloeddruk waren.

Ze gebruikten de middelomtrek als maat voor de hoeveelheid buikvet. Ze vonden dat proefpersonen die drie of meer porties volkoren granen per dag aten een gemiddelde toename in middelomtrek hadden van 1,4 centimeter per vier jaar. Daarnaast bleven bij deze proefpersonen bloeddruk en bloedwaarden ook nagenoeg stabiel. Bij de groep die minder dan een halve portie volkoren granen per dag aten, nam de omtrek van het middel met 3 centimeter toe. Bij deze groep verslechterden de bloedwaarden ook.

Ook zagen onderzoekers dat bij proefpersonen die minder dan twee porties witte, geraffineerde granen aten de middelomtrek minder toenam.

Het onderzoek onderstreept daarmee wat er al langer wordt gepredikt: het vervangen van witte granen door volkoren granen heeft een positief effect op de gezondheid.

Altijd op de hoogte blijven?