VNO-NCW en MKB-Nederland roepen leden op om tweede lockdown te voorkomen

28 september 2020
Foto: Wikimedia

Het gaat niet goed met de coronacijfers. Het aantal besmettingen neemt sterk toe en ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daarom roepen VNO-NCW en MKB-Nederland hun leden op om er alles aan te doen om een tweede lockdown te voorkomen. 

In een brief doen de twee organisaties een 'klemmend beroep' op hun leden de coronamaatregelen in acht te nemen. Ze maken zich grote zorgen over het toenemende aantal besmettingen. "Als dat zo doorgaat, raakt de zorg opnieuw overbelast en zal het kabinet niet anders kunnen dan nieuwe maatregelen nemen. Al dit weekend wordt daar over gesproken. Een tweede lockdown dreigt, met alle draconische gevolgen voor ondernemers, werknemers en de economie van dien. Als ons gedrag niet verandert, wordt het ongelofelijk lastig om dat te voorkomen."

Protocollen

Ondernemers spelen volgens de organisaties een belangrijke rol in het beïnvloeden van het gedrag van Nederlanders. De branche-organisaties hebben aan het begin van de crisis protocollen opgesteld om de coronamaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand, te waarborgen. "Omdat we merken dat de aandacht is verslapt roepen we iedereen op hier opnieuw en zichtbaar aandacht aan te geven en de protocollen strikt na te leven."

Overheid

De brief van VNO-NCW en MKB-Nederland is niet alleen naar de leden gegaan maar ook naar de betrokken ministers en de besturen van VNG (gemeenten) en IPO (provincies). Want de organisaties maken zich zorgen over het niet naleven van de regels in de openbare ruimte. Daarnaast willen ze ook dat overheid de testcapaciteit op orde krijgt en zo snel mogelijk gebruik gaat maken van sneltesten. 

Brancheorganisaties

Ook verschillende brancheorganisaties roepen hun leden op om zich aan de coronaregels te houden. Bijvoorbeeld de bakkersorganisatie NBOV schrijft op de website: "De afgelopen periode is het aantal personen dat positief test op het coronavirus flink toegenomen. Veel regio’s in Nederland hebben het label zorgelijk en de verwachting is dat meer regio’s binnenkort dit label krijgen. De overheid scherpt de regels aan: gezamenlijk moeten we een tweede landelijke lockdown voorkomen. Gebruik daarom onze richtlijnen en blijf communiceren!"

Altijd op de hoogte blijven?