Vijf tips voor bedrijfsvoering van bakker Lex Verkley

Banketbakkerij Lex Verkley-060

Teamwerk. In één woord samengevat, is dát de kracht van Banketbakkerij Lex Verkley in Soest. Maar daar komt een hoop bij kijken. Bakker Lex Verkley en zijn vrouw Nicoline geven vijf tips voor een goede bedrijfsvoering.

De medewerkers zijn volgens het echtpaar het allerbelangrijkst. “Machines kun je vervangen, maar medewerkers heb je niet zomaar op het niveau waar je ze wilt hebben. Daarom moet je daar extra zuinig op zijn."

1. Managementteam

Lex en Nicoline laten hun medewerkers meedenken in een managementteam. Hier bespreken ze met drie medewerkers uit de bakkerij en drie uit de winkel het reilen en zeilen van de bakkerij. “Wat loopt er goed, wat kan misschien anders? Wij vinden het belangrijk dat het voor een groot deel uit de medewerkers zelf komt", vertelt Lex.

2. Menselijke kant

Medewerkers werken bij de bakker de uren waarvoor ze zijn aangenomen. Een uurtje extra in drukke tijden kan, maar verder geldt 38 uur is 38 uur en geen 45.

3. Waardering

Lex laat regelmatig zijn waardering blijken aan zijn medewerkers. Dit gebeurt in allerlei vormen. Denk aan teamuitjes, een inspiratietoer, les van Bart de Gans van het Nederlands Patisserie Team of gezamenlijk de door Lex gebakken hamburgers eten na de Koninsdagverkoop.

4. Adviseurs van buitenaf

“Een blik van buiten ziet soms net dingen die je zelf niet meer ziet”, vindt Lex. Daarom komen André Wijnhorst van de Nationale Bakkerij Academie en bedrijfseconomisch adviseur Alex Deuzeman regelmatig langs en geven gevraagd en ongevraagd advies.

5. Lokale betrokkenheid

De bakker wil echt een rol spelen in Soest. Niet alleen scoort Lex met zijn product de Lange Soester, ook toont hij zijn betrokkenheid met acties en evenementen. Zo organiseert hij regelmatig de actie 'Wilt u iemand verassen'. Klanten kunnen aangeven wie een 'tas van de bakker' verdient. Op zaterdag kiezen de medewerkers het mooiste verhaal en diegene krijgt een tas vol producten van de bakker.

Meer weten over de bedrijfsvoering van Bakker Lex Verkley? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 1-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan!

Lees ook
Denk mee over personeelstekort in de bakkerij

Denk mee over personeelstekort in de bakkerij

Je zaak moeten sluiten omdat je geopereerd moet worden en geen vervanger kunt vinden. Verkoopmedewerkers scholen in decoratietechnieken omdat je nog maar één bakker hebt en die heeft het al veel te druk. Langdurig zieken die je niet kunt vervangen. Personeelstekort in de bakkerij speelt al een poos, maar de laatste tijd lijkt het steeds nijpender te...

Mens of machine?

Mens of machine?

Zijn machines een kans of een bedreiging? Dat was de eerste vraag die in mij opkwam toen ik het thema ‘bakkerijmachines’ van deze editie van Bakkers in Bedrijf zag. De vraag stellen, was hem eigenlijk ook beantwoorden, want wie slaat de slagroom nog met de hand op?

Dossche Mills Meneba gaat de bakker nog meer ondersteunen

Dossche Mills Meneba gaat de bakker nog meer ondersteunen

Precies een jaar geleden vertelde Kristof Dossche over de plannen met Dossche Mills Meneba. Het smeden van één bedrijf met drie productielocaties verliep afgelopen jaar naar wens. Inmiddels is de blik weer meer op de toekomst gericht. “Wij zijn ervan overtuigd dat de ambachtelijke bakker zich kan onderscheiden.”

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...