Vijf tips om Generatie Z te bereiken

whizzkids_unsplash/shutterstock/BIB 2-2019

In 2019 bestaat de wereldpopulatie voor 32 procent uit Generatie Z-jongeren. In 2020 stijgt dat percentage naar 40 procent. Hoe bereik je als ondernemer deze doelgroep?

Wie zijn Generatie Z?

Generatie Z zijn jongeren die zijn geboren tussen 1995 en 2010. Ze werken hard, kunnen slecht tegen kritiek, zijn soms wat angstig over onzekerheden, nemen weinig risico’s, gaan bewust om met geld en kiezen voor stabiliteit. Deze jongeren zijn vastberaden om hun droombaan te bemachtigen waarbij ze het werk en de werktijden volgens hun eigen ideeën inrichten, werken met de laatste technieken en innovaties, maar bovenal goed geld verdienen. Ze hebben duidelijke doelen voor ogen en willen bijdragen aan een betere wereld.

Deze jongeren zijn opgegroeid in een digitale wereld. Ze kennen geen wereld zonder internet en social media en zijn vrijwel allemaal online actief. Hoe bereik je hen?

Vijf tips

1. Maak je website compatible
Deze generatie is als het ware geboren met een mobiele telefoon in de hand. Zorg ervoor dat je website compatible is voor mobiele apparaten of ontwikkel een eigen app.

2. Plaats korte filmpjes op je website
Generatie Z heeft een korte aandachtspanne, gemiddeld 6 tot 8 seconden. In die tijd nemen ze alle belangrijke informatie in zich op. Korte filmpjes trekken de aandacht.

3. Gebruik Instagram en Snapchat
De meest gebruikte platforms zijn Instagram en Snapchat. Facebook gebruiken ze nauwelijks.

4. Vraag actief aan klanten om een recensie te schrijven over jouw bedrijf
Een product of merk moet voor Generatie Z aansluiten bij hun eigen normen en waarden. Om dit te volgen lezen ze online recensies en volgen aanbevelingen van vrienden en familie.

5 Bevorder merkloyaliteit met storytelling
De kracht van verhalen is enorm. Verhalen zijn een ideale manier om contact te maken, mensen te raken, te verleiden, zingeving of helderheid te bieden en fans te krijgen. Verhalen raken iedereen, maken concreet, zijn gemakkelijk te delen en geven betekenis. Met storytelling pas je verhalen toe om een doel te bereiken en betrokkenheid te creëren. Je laat hiermee zien wie jij bent en waar jouw bedrijf voor staat, welke beleving je wilt oproepen. Zorg er wel voor dat de verhalen op waarheid gebaseerd zijn, want de Gen Z’er kiest voor authenticiteit, oprechtheid, transparantie en betrouwbaarheid.

Meer weten over Generatie Z? Lees dat het complete artikel van Birgitta van der Linden in Bakkers in bedrijf 2-2019, Vismagazine 4-2019 of Vlees+ 3-2019.

Lees ook
‘Hoe richt ik mij meer op kinderen?’

‘Hoe richt ik mij meer op kinderen?’

Ik zie veel ouders met kinderen bij mij in de winkel komen, maar niet in vaste regelmaat. Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze groep vaker in mijn winkel komt?

Tips voor het maken van een nieuwsbrief

Tips voor het maken van een nieuwsbrief

Een nieuwsbrief is een goed marketingmiddel. Je treedt direct in contact met je klant en bereikt er meer mensen mee dan met je social media-berichten. Maar hoe maak je een nieuwsbrief die gelezen wordt? Vakbladen.com geeft tips!

Relaties opbouwen via social media

Relaties opbouwen via social media

Social selling gaat over het online opbouwen van relaties, waarin jij zelf de hoofdrol speelt. Niet je logo, je product of je functie, maar jij. Dus: wie ben je en wat is jouw verhaal?

accountmanager zuid-west Nederland

accountmanager zuid-west Nederland

In deze functie ben je de schakel tussen de supermarktwinkels en het hoofdkantoor van een van de Retail klanten. Je richt je op het behouden en uitbouwen van omzet,...

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Ben jij een echt koekenbakker en wil je aan de slag in een mooie en de modernste koekjesbakkerij van Nederland? Ben je daarnaast flexibel? Dan is de functie van...

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Naast het vele klantcontact en het actief meewerken in de winkel vallen de volgende taken ook in jouw functiepakket: coachen en motiveren van jouw team op de werkvloer...