L.I.V.E - Jan van Setten

5 augustus 2019

De kans dat jij geboren zou worden, was praktisch nul. Eén op de tien tot de 2.685.000ste, om precies te zijn. De kans dat je zult sterven, is honderd procent. Grote vraag is: wat doe je in de tussentijd? Wie wil je zijn? Wat wil je hebben? Wat wil je nalaten? Helemaal geen ingewikkelde vragen, volgens auteur, coach en entertrainer Jan van Setten. De boodschap van zijn nieuwste boek L.I.V.E. is namelijk deze: Leven Is Verwarrend Eenvoudig.

Jan van Setten schreef zijn boek L.I.V.E. volgens eigen zeggen vanuit de verwondering over de ontbrekende schakels tussen ‘weten’ en ‘doen’ én vanuit de stellige overtuiging dat we het leven met elkaar veel te ingewikkeld maken. De redelijk hysterische bijsluiter voorin het boek zet meteen de toon: “Dit boek gaat je leven niet veranderen. Dat ga je zelf doen.”

Volgens Van Setten, veelgevraagd spreker op het gebied van (persoonlijk) leiderschap, klantgerichtheid en organisatieverandering, zijn er op de weg van geboorte naar dood slechts twee ijkpunten in je mentale navigatiesysteem: waar sta je voor en waar ga je voor? Als je deze punten voor jezelf helder hebt, wordt het in principe gemakkelijker om bewuste keuzes te maken in je gedrag - zowel zakelijk als privé. Al moet je dan nog steeds de beslissing nemen ervoor te gaan.

De auteur stelt dat ‘fouten maken’ voor de lezers van zijn boek tot het verleden behoort. Fouten zijn slechts: manieren die niet werken. “Hoe meer manieren je ontdekt die niet werken, hoe dichter je bij de manier komt die wél werkt.” Hij adviseert ondernemers en bedrijven daarom ‘de misser van de maand’ te vieren. “En daar vervolgens met elkaar van te leren.”

Van Setten waagt het om het onder managers en ondernemers populaire boek ‘Start with why’ van Simon Sinek in twijfel te trekken. Hij onderschrijft dat vóór de vraag wat je doet, de vraag hoort te liggen waarom je het doet. Van Setten zet daar echter nog een fase voor. “Voor de ‘why’ ligt de ‘wauw!’. Je drive en enthousiasme zijn de werkelijke gangmakers. Zij zorgen voor inspiratie en volharding op weg naar succes. Martin Luther King zei niet: ‘I have a plan’. Hij zei: ‘I have a dream’.”

Het boek L.I.V.E. staat bol van tips, adviezen en inspirerende citaten. Sommige nieuw en verrassend, andere enigszins sleets. Maar de lezer die denkt dat er wellicht iets te veel open deuren worden gepresenteerd, wordt door de auteur meteen van repliek voorzien. “Wanneer je denkt ‘Dit heb ik vaker gehoord’, sta dan even stil bij de vraag ‘En wanneer ga ik er wat mee doen?’ Doen is het enige wat telt. Verander één vitaal ding in je leven en alles verandert mee. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.”

L.I.V.E. van Jan van Setten is verkrijgbaar bij Bazarow, de online boekhandel die meer dan 1,5 miljoen titels binnen 24 uur kan leveren.

Titel: L.I.V.E. | ISBN: 9789082799903 | Prijs: € 20,00

Altijd op de hoogte blijven?