Verspillingsvrije Week van start

verspillingsvrije week

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, start voor de derde keer de Verspillingsvrije Week, een jaarlijks evenement van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Diverse bedrijven en organisaties haken in op de actieweek.

Samen Tegen Voedselverspilling streeft naar 50% minder voedselverspilling in 2030, goed voor zo’n 1 miljard kilo per jaar. De themaweek is daar onderdeel van: Een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we redden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee.

Tijdens de nationale Verspillingvrije Week werkt Samen Tegen Voedselverspilling samen met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen. Door heel Nederland zijn er allerlei activiteiten om consumenten te inspireren om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. 

In een persbericht van stichting Samen Tegen Voedselverspilling zegt directeur Toine Timmermans: “Het verminderen van voedselverspilling is wereldwijd een van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering (bron: Project Drawdown). Veel mensen weten dit nog niet en dat maakt onze campagne zo relevant. Tegelijkertijd is het mooie daarvan: iedereen kan eraan meedoen en iets positiefs bijdragen. Elk kapje brood of uitgeknepen zuivelpak telt. Als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel, dat is ca. 40 miljoen kg minder CO2 uitstoot.”

Eet jij ook elke boterham?

Onderdeel van de week is een campagne tegen het weggooien van het meest verspilde product in Nederlandse huishoudens: brood. Door een week geen brood weg te gooien, kan Nederland ruim 60 miljoen boterhammen besparen. Bakkers en supermarkten plakken tijdens de themaweek op 3 miljoen broden de sticker ‘Eet jij ook elke boterham?’. Na brood zijn zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees de meest verspilde voedingsproducten. Ook die spelen deze week een hoofdrol.

De Verspillingvrije Week duurt t/m maandag 13 september. Via de website van de Verspillingsvrije Week kun je je aanmelden voor dagelijkse tips en tricks om minder voedsel te verspillen. 

Dossiers
Lees ook
Energie: uitdaging voor bakkers

Energie: uitdaging voor bakkers

Bakkers zijn grootverbruikers van energie. De stijgende energieprijzen betekenen daarom een forse kostenverhoging. De NBOV zet alle mogelijkheden in om die kosten voor de ambachtelijke bakker beheersbaar te houden. Daarnaast moeten bakkers fors investeren vanwege de energietransitie. Energie lijkt daardoor voor ondernemers een van de belangrijkste problemen...

Bakkerij Oonk winnaar Banket TopVijf BakkersVakWedstrijden 2021

Bakkerij Oonk winnaar Banket TopVijf BakkersVakWedstrijden 2021

Ze kunnen hun plezier niet op de vijf bakkers van Bakkerij Oonk uit Enschede die begin november bij de BakkersVakWedstrijden in Drachten de Banket TopVijf en de trofee voor beste sierstuk mee naar huis mochten nemen. “Ons geheim? Plezier in je werk maakt alles fijner.”

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Vanwege de oplopende coronacijfers kondigde het kabinet vrijdagavond 12 november nieuwe maatregelen af die de dag erna direct in gingen. Het doel is om het aantal besmettingen "met een harde klap" omlaag te brengen. Dit zijn de meest relevante regels voor de slager, bakker, vishandel en slijter.