Verspillingsvrije Week van start

verspillingsvrije week

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, start voor de derde keer de Verspillingsvrije Week, een jaarlijks evenement van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Diverse bedrijven en organisaties haken in op de actieweek.

Samen Tegen Voedselverspilling streeft naar 50% minder voedselverspilling in 2030, goed voor zo’n 1 miljard kilo per jaar. De themaweek is daar onderdeel van: Een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we redden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee.

Tijdens de nationale Verspillingvrije Week werkt Samen Tegen Voedselverspilling samen met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen. Door heel Nederland zijn er allerlei activiteiten om consumenten te inspireren om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. 

In een persbericht van stichting Samen Tegen Voedselverspilling zegt directeur Toine Timmermans: “Het verminderen van voedselverspilling is wereldwijd een van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering (bron: Project Drawdown). Veel mensen weten dit nog niet en dat maakt onze campagne zo relevant. Tegelijkertijd is het mooie daarvan: iedereen kan eraan meedoen en iets positiefs bijdragen. Elk kapje brood of uitgeknepen zuivelpak telt. Als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel, dat is ca. 40 miljoen kg minder CO2 uitstoot.”

Eet jij ook elke boterham?

Onderdeel van de week is een campagne tegen het weggooien van het meest verspilde product in Nederlandse huishoudens: brood. Door een week geen brood weg te gooien, kan Nederland ruim 60 miljoen boterhammen besparen. Bakkers en supermarkten plakken tijdens de themaweek op 3 miljoen broden de sticker ‘Eet jij ook elke boterham?’. Na brood zijn zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees de meest verspilde voedingsproducten. Ook die spelen deze week een hoofdrol.

De Verspillingvrije Week duurt t/m maandag 13 september. Via de website van de Verspillingsvrije Week kun je je aanmelden voor dagelijkse tips en tricks om minder voedsel te verspillen. 

Dossiers
Lees ook
Andere eigenaar voor Bakkerij Bienefelt

Andere eigenaar voor Bakkerij Bienefelt

Na bijna 125 jaar stopt Bakkerij Bienefelt in Middelharnis. Op Facebook maken John en Anita Bienefelt bekend dat zij de bakkerij en lunchroom overdragen aan Bakker de Visser.

Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig

Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig

Een werknemer van een Indonesisch restaurant is op staande voet ontslagen omdat hij door de werkgever verantwoordelijk wordt gehouden voor door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (‘NVWA’) geconstateerde overtredingen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. De rechter is het daar niet mee eens.

De menselijke maat terug!

De menselijke maat terug!

In ons dagelijks werk zien we ondernemers in de ambachtelijke bakkerijsector op vele fronten worstelen met regeldruk. Regelmatig wordt onze hulp ingeroepen om mee te kijken, te denken of te zoeken naar een oplossing.