Versoepeling coronamaatregelen – horeca blijft gesloten

Mondkapje_unsplash

Foto: Mika Baumeister/Unsplash

Afgelopen vrijdag 14 januari vond er weer een persconferentie plaats over de stand van zaken rondom het coronavirus. Het kabinet versoepelde een aantal coronamaatregelen. Onder andere het onderwijs en de niet-essentiële winkels mogen weer open. De horeca en de culturele sector blijven voorlopig gesloten.

De omikronvariant baart het kabinet nog steeds veel zorgen. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen kan volgens minister Ernst Kuipers grote gevolgen hebben voor de maatschappij. Daarom is besloten om de horeca en de culturele sector, zoals theaters en musea, gesloten te houden.

Mondkapjes

Daarnaast scherpt het kabinet het mondkapjesadvies aan. Geadviseerd wordt om overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden een mondkapje te dragen. Niet alleen in de winkels, maar bijvoorbeeld ook op de drukke winkelstraten. 

Ook adviseert het kabinet om een medisch mondkapje te dragen. Stoffen of zelfgemaakte mondkapjes raden ze af.

Bakker, slager, vishandel en slijter

Voor bakkers, slagers, vishandelaren en slijters verandert er dus niet heel veel. Zij mogen nog steeds open blijven tot 20.00 uur. Er geldt een mondkapjesplicht en een maximum van één bezoeker per 5m2 meter. Ondernemers met een horecagedeelte moeten deze gesloten houden.

Zorg ervoor dat alles goed is geregeld in de winkel. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken. Geef duidelijk aan hoeveel klanten er in de winkel mogen en markeer zowel binnen als buiten de winkel waar klanten mogen staan. Zorg er voor dat zowel medewerkers als klanten een mondkapje dragen. Hang een kuchscherm op en maak regelmatig de pinautomaat schoon. Introduceer eventueel een gastheer/vrouw om alles in de winkel in goede banen te leiden.

De volgende persconferentie staat gepland voor 25 januari. Hopelijk is er dan weer meer mogelijk. Ga voor meer informatie naar de website van de rijksoverheid.

 

Dossiers
Lees ook
Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.

Bakkers in de media - week 19

Bakkers in de media - week 19

Zorgen om graan, de liefde voor het bakkersvak en paniek over lokale lekkernij het appelsleetje. Wat verscheen er afgelopen week in de media over bakkersbranche?

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.