Verschillende evenementen afgelast vanwege coronavirus

12 maart 2020

Het coronavirus verspreidt zich over Nederland. 12 maart kondigde de regering nieuwe maatregelen aan. Mensen moeten zoveel mogelijk thuiswerken en evenementen met meer dan 100 bezoekers zijn tot 31 maart verboden. Dit betekent dat veel food-evenementen niet doorgaan. 

Voorafgaand aan de nieuwe maatregelen namen de verschillende organisaties al het besluit om hun evenement te verplaatsen of te cancellen. Ze willen de gezondheid van hun medewerkers, bezoekers en exposanten niet in gevaar brengen. Daarnaast geldt dat sommige (internationale) exposanten of bezoekers niet kunnen komen of niet mogen komen van het bedrijf waar ze werkzaam zijn.

Een voorbeeld van een beurs in Brabant die niet doorgaat is de Multi Bier Xperience 2020. "Met het advies vanuit het RIVM om Brabanders met lichte klachten thuis te houden, bevindt het evenement zich in een van de meest risicovolle gebieden van Nederland", staat er op de website te lezen. "Daarom voelen wij ons genoodzaakt om de Multi Bier Xperience 2020 niet door te laten gaan. Onze Brabantse nuchterheid mag geen risico vormen voor de gezondheid." Het event vindt pas weer plaats in 2021, op 28 en 29 maart, en de organisatie werkt aan een alternatief om mensen toch alvast kennis te laten maken met de brouwerijen.

Een beurs die wordt verschoven is de Poultry Expo. Deze vindt nu plaats op 9 en 10 juni. “Het coronavirus houdt ons allemaal in de greep", zegt Lucas van 't Hof van organisator Easyfairs. "Gezien de onvoorspelbaarheid en onvermijdelijkheid van dit virus dat buiten de controle van Easyfairs valt, hebben wij specifiek voor Dutch Poultry Expo besloten om het event te verplaatsen. Het besmettingsrisico is te hoog voor onze exposanten en bezoekers in de pluimveesector, waardoor ook de zorg voor de dieren in gevaar komt. Het verplaatsen van het event wordt gesteund door onze partners en de pluimveesector.”

Internationaal

Niet alleen in Nederland worden er beurzen verplaatst, maar ook in het buitenland nemen beursorganisaties een dergelijk besluit. Zo gaan onder andere Tavola en Seafood Expo Global in België en ProWein in Duitsland niet door. 

Voor kleinere evenementen kunnen organisaties het (bestuurlijk) afwegingskader te gebruiken. Dit biedt handvatten voor besluitvorming over het wel of niet laten door gaan of anders vormgeven van een evenement. Verder adviseert het RIVM als de standaard voorzorgsmaatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven. Dit betekent regelmatig handen wassen, hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schudt geen handen. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Bent u van plan om binnenkort een beurs of evenement te bezoeken? Houd dan de website en/of social media van de beurs in de gaten. En mocht u last hebben van een verkoudheid, hoesten of koorts? Dan adviseert het RIVM om thuis te blijven.

 

Altijd op de hoogte blijven?