Reindert Hameeteman is nieuwe Meester Boulanger

Meesterexamens 2022 (Koos Groenewold)

Foto: Koos Groenewold

Nederland is een Meesterbakker rijker: Reindert Hameeteman slaagde op 4 mei voor het examen Boulangerie en mag zich nu Meester Boulanger noemen.

Twee jaar lang bereidde Reindert Hameeteman zich voor op het examen en oefende hij iedere zaterdag. Daarnaast oefende hij ook 11 keer het volledige examen van drie dagen. Zijn harde werk is beloond, want woensdag 4 mei ondertekende hij zijn Meesterdiploma. Volgens de jury beschikt Reindert over ‘excellente vaardigheden’ op zijn vakgebied.

Reindert Hameeteman Meesterexamen (foto Bram Saeys) Reindert Hameeteman tijdens het Meesterexamen. Foto: Bram Saeys

De nieuwe Meester Boulanger reageerde enthousiast op zijn proclamatie als Meester. Hij wil de titel inzetten om kennis te delen binnen de branche. “Producten ontwikkelen kan ik wel, maar voor het showstuk heb ik in de voorbereiding hulp gehad van Roel Tegels. Fijn dat hij die kennis met mij wilde delen. Ik hou daar zelf ook van, daarom wilde ik ook Meester worden. Als we van elkaar leren, komen we allemaal een stapje verder.” Reindert werkt bij CSM Ingredients in Goes als technical applications manager en is sinds zijn vijftiende werkzaam in de bakkerijbranche.

Net niet gehaald

Er namen in totaal vier kandidaten deel aan de Meesterexamens, die drie dagen lang plaatsvonden bij het Summa Brood & Banket in Eindhoven. Kandidaten Bas Gommans (Boulangerie) en Hans Peter Winter en Menno Spataro (Patisserie) haalden het examen helaas net niet. Volgens de jury voldeden zij niet aan de strenge eisen voor de titel. Bas Gommans baalt ontzettend, maar was op de teleurstelling voorbereid. “Ik had tijdens het examen al door dat ik steken liet vallen. Het deeg wilde steeds niet goed rijzen. Achteraf denk ik dat het aan mijn gist gelegen heeft.”

Meesterexamens 2022 kandidaten (Koos Groenewold) Hans Peter Winter, Menno Spataro en Bas Gommans. Foto: Koos Groenewold

Menno Spataro zegt dat hij terugkijkt op een fantastische ervaring. “Ik heb enorm veel geleerd en wil iedereen van de organisatie en de Vereniging ontzettend bedanken. Wie weet over drie jaar.” Hij had bij het examen moeite met de mysterybox, waarbij de bakkers een hartig getoerd gerezen gebakje moesten maken met verschillende ingrediënten. Ook Hans Peter Winter zegt met veel plezier te hebben deelgenomen. Hij weet al zeker dat hij nog een poging gaat wagen: “Ik heb met Hidde al afgesproken dat ik hier over drie jaar weer sta om de laatste puntjes op de i te zetten.”

Ongelooflijk vakmanschap

Reginald Weeber, voorzitter van de Vereniging de Meesters, zegt over alle kandidaten: “Ook al heeft een kandidaat geen titel, dan is het nog steeds een winnaar, omdat hij hier staat en het lef heeft getoond om uit zijn comfortzone te gaan. Je staat hier alleen als je een ongelooflijke vakman bent.”

De Vereniging organiseert het Meesterexamen elke drie jaar. Geslaagde kandidaten mogen zichzelf Meester Patissier of Meester Boulanger noemen en worden automatisch lid van de Vereniging. Die telt momenteel acht Meesters Boulanger en drie Meesters Patissier.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Vijf Meesters presenteren hun ’table of honour’

Vijf Meesters presenteren hun ’table of honour’

De Meestertitel is in principe voor het leven. Nieuw is nu dat de Meesters iedere vijf jaar een 'table of honour' presenteren. Ze maken daarvoor producten waaruit hun ontwikkeling blijkt en ze laten zien met welke activiteiten ze de afgelopen jaren het ambacht hebben ondersteund.

Tiny van Kuppeveld ontvangt Penning van Verdienste van de Vereniging de Meesters

Tiny van Kuppeveld ontvangt Penning van Verdienste van de Vereniging de Meesters

Tijdens de inauguratie van de nieuwe meester Boulanger op woensdag 4 mei 2022 ontving Tiny van Kuppeveld uit Heumen de Penning van Verdienste.

Bakkers in de media – week 18

Bakkers in de media – week 18

De meesterexamens, tekort aan personeel en kleinere porties en ander deeg vanwege hoge prijzen. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?