Vereniging de Meesters en SVH willen samenwerken

Meesterexamens_foto Vereniging de Meesters

Foto: Vereniging de Meesters

Vereniging de Meesters en SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) ondertekenden 9 juli 2020 een intentieverklaring om samen te werken op het gebied van de titels Meester Boulanger en Meester Patissier. Vakmanschap staat bij beide partijen centraal en daarnaast vervagen de grenzen tussen beide segmenten. Denk bijvoorbeeld aan chefs die zelf brood bakken en patisserie maken.

De twee partijen zien voldoende raakvlakken voor een succesvolle samenwerking. Gezamelijk willen ze de inhoud, kwaliteit, de wijze van examinering en diplomering van de meestertitels invullen en borgen. Daarnaast willen ze kijken hoe de Meesters nog meer bij het onderwijs betrokken kunnen worden. De overlappende doelstellingen zijn onder andere de promotie van de ambachten patisserie en boulangerie, het versterken en uitbouwen van de draagkracht van de Meestertitels en het inzetten van de Meestertitel Patissier voor zowel de bakkerij- als de horecabranche.

Ricardo Eshuis, directeur SVH zegt op de website: “SVH is een onderzoek gestart naar de behoefte van een Meesterpatissier in de horeca. Het onderzoek leerde dat die behoefte er inderdaad is: dat blijkt uit blurring van sectoren, de groei van het aantal chefs in de horeca dat zelf brood en patisserieproducten bereidt en uit het feit dat het aandeel patisserie bij de Meestertitel SVH Meesterijsbereider steeds groter wordt. Duidelijk blijkt ook de behoefte om voor patisserie en boulangerie de hoogste graad van vakbekwaamheid te waarderen met een meestertitel. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het veel beter is om de samenwerking aan te gaan met Vereniging de Meesters dan zelf een nieuwe titel in het leven te roepen. Beide partijen zien dan ook voldoende raakvlakken om een samenwerking aan te gaan. De krachtenbundeling is voor zowel de horeca en de ijssector als de sector van brood en banket geweldig nieuws.’’

Reginald Weeber, voorzitter Vereniging de Meesters: "De titels Meester Boulanger en Meester Patissier zijn inmiddels een bekend fenomeen in de bakkerijbranche. Sinds 2010 kent ons land 9 personen die één of zelfs beide titels met trots voeren. De eisen voor deze examens zijn voortdurend in ontwikkeling en passen zich in de tijd aan, waardoor altijd rekening wordt gehouden met de nieuwste trends en technieken. Zoals Ricardo al aangeeft zien we middels blurring dat beide segmenten steeds dichter naar elkaar toe groeien. Logisch dat SVH en Vereniging de Meesters elkaar dan ook vinden om samen te kijken of we ook binnen de horeca deze titels vorm kunnen geven en binnen het onderwijs onze talenten al vroeg kunnen enthousiasmeren om het hoogste in de boulangerie en patisserie te bereiken."

Bron: SVH

Lees ook
Blik op 2030: passie en transparantie

Blik op 2030: passie en transparantie

In 2030… komen de bakkerijgrondstoffen hoofdzakelijk uit eigen land. In 2030… eten we veel minder brood. In 2030… staat brood als medisch voedsel op de kaart? Op dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met verschillende mensen uit de branche om zich te oriënteren op de toekomst. De sessie maakte deel uit van de campagne ‘Brood...

Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

In 2030… komen de bakkerijgrondstoffen hoofdzakelijk uit eigen land. In 2030... is al het brood clean label. In 2030... zijn er geen bakkers meer maar graan barista's. Dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met andere mensen uit de branche om te kijken waar we ons op voor kunnen en moeten bereiden.

‘Door onze ideeën te delen, komen we allemaal verder’

‘Door onze ideeën te delen, komen we allemaal verder’

“Het is voor de hele branche goed om verder te kijken dan alleen morgen”, vindt Meester Boulanger Peter Bienefelt. Hij praat tijdens de bijeenkomst ‘Blik van de Meester Boulangers op 2030’ met vak- en branchegenoten over de toekomst van brood. “Waar zouden we terecht kunnen komen en wat hebben we dan nodig? Het is belangrijk daar samen over na te denken.”

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...