Verborgen ingrediënten in brood
INGREDIËNTEN | In ons dagelijkse brood zitten diverse toevoegingen, ingrediënten zoals L-Cysteïne, ascorbinezuur en veldbonenmeel. Maar wat doen deze toevoegingen in ons brood en waarom worden ze gebruikt?
Dit artikel bevat fouten en had niet op deze manier geplaatst mogen worden. Klik hier voor een update met rectificatie:
Rectificatie nieuwsbericht “Verborgen ingrediënten in brood” | Bakkers in bedrijf
Broodverbetermiddelen zoals L-Cysteïne, ascorbinezuur en veldbonenmeel worden bijvoorbeeld aan brood toegevoegd zodat brood langer vers en luchtiger blijft. Dit zorgt voor een betere smaak en structuur. Zonder deze middelen zou brood snel droog worden.
Een van die toevoegingen is L-Cysteïne (E920). Dit wordt gemaakt uit dierlijk materiaal, zoals haar of veren. L-Cysteïne helpt om het deeg minder plakkerig en beter bewerkbaar te maken. Dit aminozuur hoeft niet op de verpakking vermeld te worden, omdat het geen verdere functie heeft.
Ascorbinezuur, ofwel vitamine C, is de meestgebruikte broodverbeteraar. Dit bevordert de glutenontwikkeling, wat zorgt voor een groter en luchtiger brood. Consumenten zijn bereid om meer te betalen voor een groter ogend brood.
Tot slot wordt veldbonenmeel toegevoegd om brood langer zacht te houden en het meer volume te geven; door vocht vast te houden en uitdroging te voorkomen. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat ons dagelijks brood aantrekkelijker en smakelijker is.
Bron: Keuringsdienst van waarde