Verbod op gratis plastic tassen

8 januari 2016

DEN HAAG - Vanaf 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen niet meer toegestaan. Wanneer een consument toch een plastic tas wil, betaalt hij daarvoor een klein bedrag. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen. De richtprijs voor een plastic tas is € 0,25. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen, zo meldt Beko.

De Rijksoverheid wil ook het bewustzijn van consumenten vergroten. Het verbod op plastic tassen kan bijdragen aan duurzaam gedrag, bijvoorbeeld door hergebruiken van een tas. In sommige gevallen mogen levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes. Namelijk als dit voedselverspilling tegengaat, of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken.

Wanneer wel gratis plastic tas?

Consumenten krijgen in de volgende situaties wel een gratis plastic tas (dunner dan 0,0015 millimeter):

Beschermen van etenswaren

Zeer dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn toegestaan wanneer ze etenswaren beschermen tegen vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld bij onverpakt zomerfruit, zoals aardbeien, of onverpakte groenten, zoals sperziebonen. Ook zijn deze tasjes toegestaan in situaties waarbij levensmiddelen ongeschikt kunnen raken voor consumptie. Bijvoorbeeld door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet gesloten verpakkingen.

Tegengaan van voedselverspilling

Dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn verder toegestaan om voedselverspilling van losse levensmiddelen tegen te gaan. Bijvoorbeeld losse appels of losse broodjes.

Controle

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert het verbod op gratis plastic tassen en voert daarom controles op verkooppunten en administratief onderzoek uit. Winkeliers moeten kunnen aantonen dat ze plastic tassen niet gratis meegeven.

Altijd op de hoogte blijven?