Veel winnaars en lintje op recordeditie BakkersVakWedstrijden

14 november 2013

De editie van de BakkersVakWedstrijden 2013 die gisteren plaats vond in het Fries Congres Centrum in Drachten gaat in de boeken als een heel bijzondere. Zo waren er meer inzendingen dan ooit: er werden 1.100 producten aangeboden ter keuring voor 37 verschillende categorieën. Ruim 160 bakkerijbedrijven namen deel aan de wedstrijd. Het team van Freerk Albertema Partyservice uit Peize werd gekroond tot kampioen. Klap op de vuurpijl was de koninklijke onderscheiding voor bestuurslid Piet Feenstra van de Stichting BakkersVakwedstrijden.

Nationaal event

De BakkersVakwedstrijd is een vakwedstrijd die zich nog steeds ontwikkelt. Waar de wedstrijd jaren geleden begon als een onderonsje tussen bakkers uit Groningen en Friesland, is het event nu uitgegroeid tot een wedstrijd met bijna nationale allure. Het is ook de enige overgebleven vakwedstrijd van deze omvang. Bakkers uit het hele land komen naar Drachten om er één of meerdere producten te laten keuren. Nemen ze deel aan de top-10 – een selectie van tien producten die moet worden ingeleverd – dan maken ze kans op de kampioenstitel. Die was dit jaar een prooi voor het team van familiebedrijf Freerk Albertema Partyservice uit Peize. Een complete verrassing voor ze, vertelt Stoffer Meijer die de prijs in ontvangst nam. “Het bedrijf is pas drie jaar geleden gestart en dan nu al deze prijs winnen: dit geeft een enorme boost aan ons allemaal. Want ik neem de prijs weliswaar in ontvangst, maar we hebben deze titel als team gewonnen!”

Nipt

Het zilver ging naar Jacob Heemstra van Bakkerij Piet Haaksma uit Sneek, met nipt verschil. Daar weer vlak achter eindigde Jippe Braaksma van Ambachtelijke Bakkerij Braaksma uit Oenkerk, winnaar van de top-10 in 2012.

Onderscheiding

Bijzonder was verder de koninklijke onderscheiding die bestuurslid Piet Feenstra kreeg uitgereikt van burgemeester Tjeerd van Bekkum van de gemeente Smallingerland. Feenstra werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn jarenlange inzet voor de bakkerijsector in het algemeen, de BakkersVakWedstrijden in het bijzonder, de kerk en andere verenigingen. Voor de oud-bakker en zijn vrouw was de onderscheiding – waar zijn complete familie bij aanwezig was – een totale verrassing. “Een schot in de roos om dat hier te doen”, liet hij geëmotioneerd weten. Feenstra treedt begin volgend jaar af als bestuurslid om ruimte te maken voor jongere bakkers. “Maar de vereniging kan altijd een beroep op me blijven doen.”

Banket

Nieuw dit jaar was de Banket top-5: een apart kampioenschap voor de banketbakkers. Een dolblije Chris van de Vegt van Bakkerij Verba uit Brakel nam de beker in ontvangst. Voor de jeugd was er een aparte wedstrijd. Hier ging Roy Breimer van Bakkerij Breimer uit Lemmer met de trofee naar huis.

De uitslag

Top-10:

 Plaats  Punten Naam, bedrijf

1

373

F. Albertema, Bakkerij Albertema, Peize

2

371

Jacob Heemstra, Bakkerij Piet Haaksma, Sneek

3

370

Jippe Braaksma, Ambachtelijke bakkerij, Oentsjerk

3

370

W. Haafs, Bakkerij Haafs, Haren

5

359

Jan Vreugdenhil, Bakkerij Vreugenhil, Maasdijk

6

353

W. Riemersma, Bakkerij van Deth, Denekamp

7

344

Bakkerij Twijnstra, Oudemirdum

8

342

Sander Jan Janssens, Bakkerij Scholten, Winschoten

8

342

De heer Prins, Bakkerij Prins, Scheemda

10

340

W.M.T. Diertens, Bakkerij de Korenaar, Surhuisterveen

10

340

M. Boonstra, Bakkerij Boonstra, Akkrum

Banket top-5:

 Plaats  Punten  Naam, bedrijf

1

137

C. van de Vegt, Bakkerij Verba, Brakel

2

135

J de Vries, Bakkerij De Korenaar, Surhuisterveen

3

134

Erik Bosma,Banketbakkerij De korenbloem, Sneek

4

129

Sape Wouda, Bakkerij Sape Wouda Surhuizum

5

128

Team Banketbakkerij Nijstad, Leeuwarden

Jeugd top-5:

 Plaats  Punten  Naam, bedrijf

1

161

Roy Breimer, Bakkerij Breimer, Lemmer

2

159

C.Breimer, Bakkerij Breimer, Lemmer

3

156

A. de Jong, Bakkerij Appie de Jong, Drachten

4

157

Jan Georg Ruiter, Bakkerij Klaes Hoekstra, Bedum

5

155

G.J. Tjoelker, Banketbakkerij De Korenbloem, Sneek
 

Lees het uitgebreide verslag van de BakkersVakWedstrijden in de  komende editie van Bakkers in bedrijf. Deze valt 29 november op de mat.

Altijd op de hoogte blijven?