Veel cursussen bij IJscentrum komend najaar

3 augustus 2023 Redactie Vakblad IJs IJscentrum

Binnenkort gaan de opleidingen en cursussen bij het IJscentrum weer van start. Er staat weer een veelzijdig aanbod klaar. Van basis en gespecialiseerd ijsbereider tot ijsbereiden in de horeca, basis chocoladebereider en vegan ijs.

Basis ijsbereider

Natuurlijk staat de basiscursus IJsbereiden weer op het programma, zowel de basis als de weektraining. Aan het eind van deze cursus kunnen deelnemers met verschillende typen machines werken en zelfstandig ijs maken. Daarnaast leren ze de basiskennis van grondstoffen, receptuur berekenen, hygiëne, wetgeving, onderhoud en werking van de apparatuur. Ook presentatie is een belangrijk aspect tijdens deze cursus. De weektraining staat op de planning voor 21 augustus. De basiscursus op 29 augustus en 18 september.

Gespecialiseerd IJsbereider

Voor ambachtelijke ijsbereiders die zich verder willen verdiepen staan de cursussen voor Gespecialiseerd IJsbereider weer op het programma. Op 13 september staat Gespecialiseerd IJsbereider – Vaktechniek en 14 september start de cursus Gespecialiseerd IJsbereider – Technologie.

IJsbereiden in de horeca

Speciaal voor de horeca start op 4 september de tweedaagse cursus IJsbereiden in de horeca. Chefs leren alles over ijs maken; zowel ijs op basis van melkbestanddelen als vruchtenijs. Naast de basiskennis van de beide ijssoorten, is er veel aandacht voor de receptuurbalans. De cursus richt zich specifiek op de bereiding van ijs in de restaurantkeuken. Er wordt dus met apparatuur en recepturen gewerkt op schaalgrootte, zoals in de restaurantkeuken gebruikelijk is.

Vegan IJs

Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig dieet. Daarom biedt het IJscentrum de eendaagse cursus Vegan IJs aan. IJsbereiders leren hoe ze een plantaardig alternatief voor roomijs kunnen maken. Het IJscentrum heeft deze cursus komend najaar twee keer op de planning staan. Namelijk op 28 augustus en op 20 november.

Basis Chocoladebereider

Dit jaar startte het IJscentrum met de Basiscursus Chocoladebereider en deze vierdaagse cursus wordt dit najaar, op 5 september, nogmaals gegeven. Chocolade en ijs liggen dicht bij elkaar en steeds meer ijsbereiders gaan hiermee aan de slag. nder andere de geschiedenis, de herkomst en het proces van ‘bean to bar’ komen aan bod. Deelnemers leren werken met melk, wit, puur, ruby, gold en next (vegan) chocolade. Na deze cursus kunnen ze zelf bonbons maken (from scratch) en een chocoladetaart opbouwen uit verschillende lagen en texturen, uiteraard ook allemaal zelf bereid.

Daarnaast staan onder andere ook 'Drageren en grab & go chocolade' en 'Bindmiddelen & emulgatoren in ijs'. Meer informatie over deze en andere cursussen, inschrijven en nieuwe data is te vinden op de website van het IJscentrum.

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?