Vaticaan wil geen glutenvrije hosties

10 juli 2017

De hosties die in de katholieke kerk worden uitgedeeld aan gelovigen mogen niet glutenvrij zijn. Dat schrijft Paus Fransiscus in een brief aan de bisschoppen. Volgens het Vaticaan staat glutenvrij brood niet gelijk aan de belichaming van Jezus.

Hosties

Het Vaticaan komt hiermee omdat er in de supermarkt en internet al hosties zonder gluten worden verkocht. Mensen met een glutenallergie mogen wel hosties met een laag glutenhalte gebruiken, aldus kardinaal Robert Sarah, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten. Hosties moeten worden gemaakt van ongedesemd brood en uit zuiver tarwemeel bestaan. Hosties die geen gluten bevatten, noemt de kerk "ongeldige materie".

Bloed van Christus

In dezelfde brief gaat het Vaticaan ook nog in op de wijn die de priester tijdens de dienst drinkt. Dit 'bloed van Jezus Christus' moet aan een bepaalde standaard voldoen. De wijn moet authentiek zijn en afkomstig zijn van druiven. Mensen die niet tegen alcohol bestand zijn mogen een dikke, niet-gefermenteerde druivensap drinken.

 

Altijd op de hoogte blijven?