Vakcentrum: 'Gat in TVL-regeling'

28 januari 2021 Redactie Food
Foto: Pixabay

Winkeliers die in 2019 of begin 2020 hun bedrijf hebben uitgebreid met een of meer filialen kunnen geen gebruik maken van de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de toeslag Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD). Dat meldt het Vakcentrum. Deze brancheorganisatie voor zelfstandig retailondernemers en franchisenemers roept het kabinet op om voor deze groep ondernemende winkeliers met een oplossing te komen.

De TVL/VGD regeling is gebaseerd op het omzetverlies van de onderneming. Hiervoor wordt de omzet volgens de btw-aangifte van het eerste kwartaal van 2021 (Q1 2021) vergeleken met de omzet van datzelfde kwartaal in 2019. Als dat verlies 30 procent of meer is, komt de ondernemer in aanmerking voor subsidie.

Verlies niet zichtbaar

Bij ondernemers die eind 2019 of begin 2020 hun bedrijf hebben uitgebreid is dit verlies niet zichtbaar. Het verlies van de eerste winkel verdwijnt door de extra bijdrage van een filiaal. Dit terwijl de winst van het nieuwe filiaal volgens het Vakcentrum vanwege de lockdown achterblijft en de vaste lasten van de ondernemer zijn gestegen. "De ondernemer moet immers ook de vaste lasten van de extra winkel(s) dragen en krijgt óf helemaal geen bijdragen uit TVL en VGD óf slechts maar voor één winkel', aldus het Vakcentrum.

Problemen

De betreffende subsidieregelingen op zich wel zijn verbeterd volgens het Vakcentrum. Zo zijn de regelingen voor meer ondernemingen toegankelijk geworden en de uitkeringen gestegen. Voor starters wordt inmiddels gewerkt aan aanvullende steunmaatregelen. Maar de mkb-winkeliers die hun bedrijf hebben uitgebreid, lijken te zijn vergeten. "Door die uitbreiding en de extra kosten als gevolg daarvan, zijn die ondernemers nu in de problemen geraakt. Mede door een terughoudende opstelling van de banken, kampen zij nu al met liquiditeitsproblemen. Als niet tijdig extra steun komt voor deze groep moet gevreesd worden voor de werkgelegenheid en extra leegstand in winkelgebieden."

Oproep

Het Vakcentrum pleit voor een aanpassing van de bestaande regeling. Als dit niet mogelijk is, dan wil de brancheorganisatie een aanvullende oplossing voor deze ondernemers. "Zodat ook deze groep ondernemers met meer vertrouwen de toekomst tegemoet kan zien. Door het ontbreken van enige vorm van liquiditeit is dit helaas nu niet het geval."

Altijd op de hoogte blijven?