Vakbonden sturen ultimatum naar werkgevers bakkerijsector

2 juni 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Unsplash

De vakbonden FNV en CNV Vakmensen vinden het loonbod van de werkgevers in de industriële en ambachtelijke bakkerijen te laag. Ze hebben een ultimatum gestuurd en dreigen met stakingen.

De huidige cao loopt 1 juni 2023 af. De werkgevers NBOV en NVB en vakbonden FNV en CNV Vakmensen zijn in onderhandeling voor een nieuwe cao. De werkgevers hebben een loonbod van 5 procent gegeven. Veel te laag, volgens vakbonden FNV en CNV Vakmensen.

Eisen vakbonden

Het loonbod zou onvoldoende zijn om de inflatie te compenseren. Vakbond FNV wil een automatische prijscompensatie in de cao afspreken met een loonsverhoging van 14,3 procent vanaf 1 juni van dit jaar.  Daarnaast willen vakbonden de RVU (Regeling Vervroegd Uitreden) als recht opnemen in de cao. Want: “Deze sector, die zich deels kenmerkt door zwaar werk in ploegendiensten door werknemers die op jonge leeftijd zijn gaan werken.”

Ultimatum

Beide bonden hebben de werkgevers nu een ultimatum gestuurd. Als er voor woensdag 7 juni om 12.00 uur geen beter bod op tafel ligt, dan roepen de vakbonden de komende weken bakkers in heel Nederland op om het werk neer te leggen.

Bakkerijen

In de branche werken in totaal 51.000 werknemers. Hiervan werken 7.100 werknemers in de industriële bakkerijen, 43.900 werknemers zijn werkzaam in de ambachtelijke bakkerijen.

Altijd op de hoogte blijven?