UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Energie_Unsplash

Foto: Unsplash

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.

“De stijgende prijzen hadden al een effect in 2022 en het merendeel van de werkgevers verwacht dat de problemen in 2023 niet zullen verdwijnen”, vertelt arbeidsmarkadviseur Suzanne IJzerman van UWV. “De hoge energieprijzen hebben flink wat gevolgen voor het bedrijfsleven. Sectoren met een hoog energieverbruik worden harder geraakt dan andere sectoren.”

Grondstof- en energieprijzen 

82 procent van de werkgevers verwacht dat de problemen in 2023 toenemen. “Bij zeker acht sectoren geeft minimaal de helft van de bedrijven aan de stijgende grondstof- en energieprijzen een groot probleem te vinden”, meldt UWV. “Verder verwachten ongeveer zes op de tien bedrijven in detail- en groothandel en in de land- en tuinbouw dat de stijgende prijzen voor grondstoffen en energie in 2023 een groot probleem wordt.”

Detailhandel

In de detailhandel hebben vooral winkels als slagerijen, bakkers en groentewinkel veel last van de hoge kosten. Veel van deze werkgevers kiezen er voor om één dag in de week de deuren te sluiten om kosten te besparen. Ook leiden de hoge kosten helaas tot faillissementen.

Andere sectoren

In de land- en tuinbouw maken vooral de werkgevers in de glastuinbouw zich veel zorgen over 2023. "Sommigen laten de kassen in de winter leeg en andere stappen over op teelt die minder hoge temperaturen nodig heeft", meldt UWV. Ook de industrie (met name producenten) van basismetalen, cultuur en recreatie en de bouw maken zich zorgen. De helft van de werkgevers verwacht het aankomende jaar last te hebben van de stijgende prijzen.

Bron: UWV

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie

Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie

Tarwe die als veevoer wordt geclassificeerd, is ook goed bruikbaar in verschillende toepassingen voor menselijke consumptie, blijkt uit onderzoek van Low Food en Flevo Campus. Drie innovatieve voedselproducenten, Tortilleria Taiyari, Boonzaak en Mothers Kitchen Almere, onderzochten onder leiding van onderzoeker Elzelinde van Doleweerd verschillende...

Bakkers in de media | Week 10-2023

Bakkers in de media | Week 10-2023

Nieuwe kansen voor brood vanwege de eiwittransitie, bakkers hebben nog steeds last van hoge energie en loonkosten en Broodje Deeg start een petitie voor opening op zondag. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Eerste dag van vakbeurs Bakkersvak & IJs-Vak in beeld

Eerste dag van vakbeurs Bakkersvak & IJs-Vak in beeld

De eerste dag van vakbeurs Bakkersvak en IJs-Vak zit erop. Exposanten toonden hun laatste innovaties. In het kennistheater en op het brancheplein waren verschillende presentaties. En er waren demostraties van het Dutch Pastry Team en wedstrijden op het IJsplein. Hoe zag de eerste dag eruit?