UWV ontvangt 35.000 aanmeldingen voor NOW-regeling

6 april 2020

Vanaf 6 april kunnen ondernemers die door de coronacrisis minimaal 20 procent van de omzet zijn kwijtgeraakt gebruik maken van de tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Op de eerste dag kreeg het UWV ruim 35.000 aanmeldingen binnen voor deze regeling.

Het doel van de NOW-regeling is het behoud van de werkgelegenheid. Ondernemers die gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, kunnen een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het omzetverlies. Als de omzet volledig is weggevallen is dit het maximale bedrag van 90 procent. Is het bijvoorbeeld 50 procent omzetverlies dan kunnen ze 45 procent van de totale loonsom krijgen. Voorwaarde voor deze regeling is dat ondernemers de salarissen blijven doorbetalen en dat ze tijdens de periode dat er subsidie wordt ontvangen geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.

Op de website van de Rijksoverheid zegt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de regeling: “De maatregelen om het coronavirus te bestrijden hebben grote impact op kleine en grote bedrijven. Het werk en daarmee de omzet vallen soms helemaal stil. Ik snap heel goed dat dit leidt tot zorgen en onzekerheid. Met de NOW ondersteunen we werkgevers die ook in deze moeilijke periode vasthouden aan hun werknemers, ook diegenen zonder vast contract.”

De eerste dag dat ondernemers deze regeling konden aanvragen kreeg het UWV ruim 35.000 aanvragen binnen. Volgens het UWV verliep de dag zonder problemen. De uitkeringsinstantie verwacht binnen twee tot vier weken het geld te kunnen uitbetalen. De verwachting is dat tussen de 100.000-150.000 ondernemers gebruik kunnen maken van de regeling.

Op de website van het UWV staat alle informatie over de NOW-regeling en kunnen ondernemers NOW aanvragen.

 

Altijd op de hoogte blijven?