Update RI&E Industriële bakkerijen

RE&I industriële bakkerijen

Er zijn nogal wat zaken verandert in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor industriële bakkerijen. Per 1 juli is online een document beschikbaar met een overzicht van de veranderingen met daarbij een advies over hoe overgegaan kan worden naar de nieuwe situatie. Via de Nationale Bakkerij Academie (NBA) zullen trainingen worden georganiseerd voor nieuwe en oude gebruikers van het systeem.

Er zijn wetswijzigingen doorgevoerd, er wordt meer aandacht besteed aan Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en op sommige punten is meer diepgang aangebracht. Daarnaast is er een module toegevoegd specifiek gericht op het corona-virus en zijn er vereenvoudigingen aangebracht voor kleinere bedrijven.

Een werkgroep, bestaande uit experts en vertegenwoordigers van NVB en industriële bakkerijen, heeft gekeken naar de opbouw en de inhoud van de RI&E. Qua opbouw van de RI&E is gekeken op welke manier het eenvoudiger voor kleinere bedrijven gemaakt kan worden. Er is een module die in hoofdlijnen de risico’s van productie, technische dienst en logistiek inventariseert. Is het bedrijf ‘overzichtelijk’, dat wil zeggen dat verschillende bedrijfsonderdelen zich in een ruimte bevinden, dan kunnen de risico’s in een keer in beeld worden gebracht. Heeft het bedrijf aparte afdelingen, dan zijn er modules per afdeling die dieper ingaan op de risico’s.

Corona-virus

De Inspectie SZW heeft bedrijven erop gewezen dat ook de risico’s rond het corona-virus in de RI&E thuishoren. Een apart ‘corona-protocol’ heeft geen juridische status. Om bakkers te ondersteunen, is er een aparte module beschikbaar die eenvoudig toegevoegd kan worden aan de basis vragenlijst van de RI&E.

Het ArboManagementSysteem

De RI&E is onderdeel van het ArboManagementSysteem (AMS). Het AMS kan gebruikt worden voor meer dan alleen het inventariseren van de risico’s en het maken van een plan van aanpak. Er kunnen documenten in worden opgehangen en vragenlijsten uitgezet. Ook kan gebruik gemaakt worden van een app om makkelijk op de werkplek de vragen in te vullen.

Alle informatie is per 1 juli beschikbaar via www.veiligengezond.com/veilig-werken/RIE

Dossiers
Lees ook
Bakker Carl Siegert is een van de veiligheidshelden van het Ministerie van SZW

Bakker Carl Siegert is een van de veiligheidshelden van het Ministerie van SZW

In het kader van de campagne 'Veilig Werken met [Gevaarlijke] Stoffen' zet het ministerie van SZW, twaalf veiligheidshelden in het zonnetje. Een van die veiligheidshelden is bakker Carl Siegert uit Harmelen.

Aap op schoenen met een buikje - René Brant

Aap op schoenen met een buikje - René Brant

Ooit waren we oermensen, uitstekend aangepast aan het leven in de jungle. Nu leven we in een jungle van beton. Deze overgang verliep zo snel dat onze oeroude genen het niet konden bijbenen en niet meer passen bij onze moderne leefomgeving en het hectische levensritme. Dat levert diverse mismatches op: ongezonde voeding, een verstoorde darmflora, bewegingsarmoede,...

Driekwart van Nederlanders eet te weinig vezels

Driekwart van Nederlanders eet te weinig vezels

Driekwart van Nederland krijgt te weinig vezels binnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onder zo’n 18.000 respondenten van de ‘Hoe gezond is jouw buik’-test.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...