Update RI&E Industriële bakkerijen

30 juni 2020

Er zijn nogal wat zaken verandert in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor industriële bakkerijen. Per 1 juli is online een document beschikbaar met een overzicht van de veranderingen met daarbij een advies over hoe overgegaan kan worden naar de nieuwe situatie. Via de Nationale Bakkerij Academie (NBA) zullen trainingen worden georganiseerd voor nieuwe en oude gebruikers van het systeem.

Er zijn wetswijzigingen doorgevoerd, er wordt meer aandacht besteed aan Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en op sommige punten is meer diepgang aangebracht. Daarnaast is er een module toegevoegd specifiek gericht op het corona-virus en zijn er vereenvoudigingen aangebracht voor kleinere bedrijven.

Een werkgroep, bestaande uit experts en vertegenwoordigers van NVB en industriële bakkerijen, heeft gekeken naar de opbouw en de inhoud van de RI&E. Qua opbouw van de RI&E is gekeken op welke manier het eenvoudiger voor kleinere bedrijven gemaakt kan worden. Er is een module die in hoofdlijnen de risico’s van productie, technische dienst en logistiek inventariseert. Is het bedrijf ‘overzichtelijk’, dat wil zeggen dat verschillende bedrijfsonderdelen zich in een ruimte bevinden, dan kunnen de risico’s in een keer in beeld worden gebracht. Heeft het bedrijf aparte afdelingen, dan zijn er modules per afdeling die dieper ingaan op de risico’s.

Corona-virus

De Inspectie SZW heeft bedrijven erop gewezen dat ook de risico’s rond het corona-virus in de RI&E thuishoren. Een apart ‘corona-protocol’ heeft geen juridische status. Om bakkers te ondersteunen, is er een aparte module beschikbaar die eenvoudig toegevoegd kan worden aan de basis vragenlijst van de RI&E.

Het ArboManagementSysteem

De RI&E is onderdeel van het ArboManagementSysteem (AMS). Het AMS kan gebruikt worden voor meer dan alleen het inventariseren van de risico’s en het maken van een plan van aanpak. Er kunnen documenten in worden opgehangen en vragenlijsten uitgezet. Ook kan gebruik gemaakt worden van een app om makkelijk op de werkplek de vragen in te vullen.

Alle informatie is per 1 juli beschikbaar via www.veiligengezond.com/veilig-werken/RIE

Altijd op de hoogte blijven?