Ultieme koffiekoekje grote uitdaging

ROTTERDAM - Stefan van Daalen heeft het lekkerste cappuccinokoekje ontworpen. Cees Bakker en Corinne de Ruyter hebben het beste koekje bij de espresso bedacht. De winnaars van de koekwedstrijd werden verkozen tijdens het Social Event van Bakery Nexus, die in het teken stond van Koffie & Koek.

Lekkerste cappuccino-koekje

Van Daalen vindt dat bij elke koffie een 'echt lekker koekje' hoort, die ook op zichzelf te eten is. “De espresso-smaken die bij een cappuccino door de verwarmde melk worden versoepeld, hebben geen heftige smaak nodig bij het koekje. Daarom heb ik gekozen voor een zoete koek met haver en rozijnen. Een toegankelijk koekje met toch een bijzondere smaak.”

Lekkerste espresso-koekje

Corinne de Ruijter ging eerst op onderzoek naar de smaak en geureigenschappen van espresso. “Na een aantal smaak- en geurcombinaties en navraag bij een professional, ‘Coffee by Jo’, ging ik experimenteren met pure grondstoffen: roomboter, bloem, amandelen, suiker en citroen. Het ontstane espresso-koekje heeft een krokante basis van 100 procent roomboter, met daarin een vulling van gekarameliseerde noten.” Het product is gebakken in een siliconen bakvorm. Eerst wordt de basis blind gebakken voor een krokant koekje, daarna is de vulling toegevoegd.

Grote uitdaging

Het ultieme koekje serveren bij de koffie voor de klant, is een grote uitdaging voor bakkers, besluiten de jonge bakkers. Koffie bevat veel variabele smaken, van zuur en bitter, tot geroosterd en zoet. Hetzelfde geldt voor koek. Sommige smaken versterken elkaar. Vanille bijvoorbeeld is op zichzelf al een hele mooie smaak, maar laat ook andere, bijvoorbeeld fruitsmaken, krachtig naar voren komen. Hetzelfde geldt voor sterk geroosterde koffie en gebrande noten. Beide producten bevatten gelijke smaakcomponenten die in combinatie met elkaar hele mooie smaken kunnen geven. Daarnaast kunnen bakkers er ook voor kiezen om juist contrasterende smaken met elkaar te combineren. Dit kan voor een ware verrassing zorgen in de smaakbeleving, zo is de conclusie.

 
Lees ook
Thema Zuur bij Nieuwjaarsbijeenkomst Bakery NExus

Thema Zuur bij Nieuwjaarsbijeenkomst Bakery NExus

ZUUR! Nadat zout uit steeds meer producten is verbannen en in 2019 suiker aan de beurt was, legt Bakery Nexus in 2020 het accent op de volgende smaaksensatie: ZUUR. Dit is dan ook het thema van de nieuwjaarsbijeenkomst op 27 januari.   Ivo van Dijkhuizen verzorgt de presentatie van de nieuwjaarsbijeenkomst. Het programma heeft een 'zure rode...

Oude ambachten worden steeds populairder

Oude ambachten worden steeds populairder

Het brouwen van bier, het branden van koffie en het bakken van brood. Oude ambachten die, in een nieuw jasje, snel aan populariteit winnen. Waar komt deze ‘revival’ van oude ambachten vandaan?

Leden van Bakery Nexus laten zich inspireren in Helsinki

Leden van Bakery Nexus laten zich inspireren in Helsinki

Elk jaar organiseert Bakery Nexus een inspiratiereis voor haar leden. Dit jaar, in 2019, was de bestemming Helsinki. Wat krijg je als je het beste van Scandinavië combineert met Russische invloeden?

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Het deeg wordt geproduceerd op basis van vaste recepten. In de nieuw gerealiseerde productieomgeving, welke voldoet aan de hoogste standaarden, draag...

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Wat ga je doen?Als Koekbakker produceer je al het droge banket binnen het bedrijf. Je za het hele proces van deegproductie tot het afbakken beheersen. Voornaamste...