Ultieme koffiekoekje grote uitdaging

ROTTERDAM - Stefan van Daalen heeft het lekkerste cappuccinokoekje ontworpen. Cees Bakker en Corinne de Ruyter hebben het beste koekje bij de espresso bedacht. De winnaars van de koekwedstrijd werden verkozen tijdens het Social Event van Bakery Nexus, die in het teken stond van Koffie & Koek.

Lekkerste cappuccino-koekje

Van Daalen vindt dat bij elke koffie een 'echt lekker koekje' hoort, die ook op zichzelf te eten is. “De espresso-smaken die bij een cappuccino door de verwarmde melk worden versoepeld, hebben geen heftige smaak nodig bij het koekje. Daarom heb ik gekozen voor een zoete koek met haver en rozijnen. Een toegankelijk koekje met toch een bijzondere smaak.”

Lekkerste espresso-koekje

Corinne de Ruijter ging eerst op onderzoek naar de smaak en geureigenschappen van espresso. “Na een aantal smaak- en geurcombinaties en navraag bij een professional, ‘Coffee by Jo’, ging ik experimenteren met pure grondstoffen: roomboter, bloem, amandelen, suiker en citroen. Het ontstane espresso-koekje heeft een krokante basis van 100 procent roomboter, met daarin een vulling van gekarameliseerde noten.” Het product is gebakken in een siliconen bakvorm. Eerst wordt de basis blind gebakken voor een krokant koekje, daarna is de vulling toegevoegd.

Grote uitdaging

Het ultieme koekje serveren bij de koffie voor de klant, is een grote uitdaging voor bakkers, besluiten de jonge bakkers. Koffie bevat veel variabele smaken, van zuur en bitter, tot geroosterd en zoet. Hetzelfde geldt voor koek. Sommige smaken versterken elkaar. Vanille bijvoorbeeld is op zichzelf al een hele mooie smaak, maar laat ook andere, bijvoorbeeld fruitsmaken, krachtig naar voren komen. Hetzelfde geldt voor sterk geroosterde koffie en gebrande noten. Beide producten bevatten gelijke smaakcomponenten die in combinatie met elkaar hele mooie smaken kunnen geven. Daarnaast kunnen bakkers er ook voor kiezen om juist contrasterende smaken met elkaar te combineren. Dit kan voor een ware verrassing zorgen in de smaakbeleving, zo is de conclusie.

 
Lees ook
Allereerste virtuele Bakery Nexus bijeenkomst

Allereerste virtuele Bakery Nexus bijeenkomst

De hele sector is druk doende met talloze creatieve aanpassingen om het werk te blijven doen in deze crisistijd. Zo ook Bakery Nexus. Afgelopen week werden de leden van de vereniging verrast met een uitnodiging voor de allereerste virtuele Nexus bijeenkomst én een toepasselijk pakket met items om ook thuis de Nexus-sfeer neer te zetten.

Jong talent verdient podium en publiek

Jong talent verdient podium en publiek

Ik weet het nog goed. Mijn eigen deelname aan de Jeugdvakwedstrijden. Eerst aan het begin van het jaar zenuwachtig naar de regiowedstrijden, om daar aan het einde van de dag de verlossende woorden te horen. Regiokampioen! Dat betekende: op naar de landelijke finale. Weken vol trainingen volgden. Niets wilde ik aan het toeval overlaten.

In gesprek met Bakery Nexus - 'Vroeger zat misschien ook niet iedereen op nachtwerk te wachten'

In gesprek met Bakery Nexus - 'Vroeger zat misschien ook niet iedereen op nachtwerk te wachten'

Het afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat de branche een probleem heeft door het groeiende tekort aan nieuwe vakmensen en het gebrek aan overnamekandidaten voor bestaande bakkerijen. In onze zoektocht naar oplossingen vroegen we een aantal Bakery Nexus-leden naar hun kijk op de branche en de toekomst.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...