Uitkomsten Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019

4 november 2019
Foto: Pixabay

Werk is belangrijk voor Nederlanders. 88 procent van de werkende beroepsbevolking geeft aan dat hun werk belangrijk voor hen is en 90 procent denkt dat het belangrijk is voor andere mensen. Tegelijkertijd heeft bijna de helft van de Nederlanders, 45 procent, te kampen gehad met een burn out of worstelt daar nu mee. Ook ervaart 74 procent fysieke klachten. Vooral jongeren worstelen hiermee. Dat zijn de uitkomsten van de Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019.

Dr. Ir. Ellen de Lange-Ros gaf opdracht voor het uitvoeren van het onderzoek. “Veel onderzoeken gaan over werkdruk en stress”, zegt ze. “Vaak staan de negatieve aspecten van werkdruk en te hard werken centraal, maar er is ook een positieve kant. Werk geeft voldoening, mensen kunnen hun talenten inzetten, dromen realiseren, iets bijdragen. Die aspecten, ik noem dat ‘zacht werken’, zijn belangrijk voor een gezonde werkbalans. Werkstress gaat niet altijd over werkomstandigheden, je hebt zelf ook regie. Daar wilden we beter zicht op krijgen met deze monitor.”

Kunnen mensen zacht werken, dan zorgt werk voor plezier en zingeving. Zacht werken is je energie bewust inzetten in je werk, waardoor je meer bereikt, met meer flow. Zo geeft 80 procent van de werkende beroepsbevolking aan dat ze in staat zijn hun talenten in te zetten in hun werk en voor maar liefst 79 procent geeft werk een fijn gevoel, terwijl 87 procent plezier heeft in het werk.

Volgens De Lange-Ros zijn er naast burn-out en fysieke klachten meer problemen. "Maar liefst 40 procent van de mensen heeft na het werk regelmatig tot vaak last van zogenaamd zombiegedrag en kleine verslavingen, zoals te lang tv-kijken, of teveel alcohol drinken of snacken. Het is opvallend dat juist hoger opgeleiden hiervan vaker last hebben.”

Werknemers die veel met beeldschermen werken krijgen regelmatig last van fysieke klachten. Zo heeft 59 procent van de werkende Nederlanders rugpijn, nekpijn of stijve spieren. 28 procent heeft wel eens last van hoofdpijn en 26 procent slaapt slecht vanwege het werk. Daarnaast heeft 20 procent van de mensen last van extreme vermoeidheid. “Deze cijfers laten zien dat we in het welvarende Nederland anno 2019 volop uitdagingen hebben als het om werk gaat”, zegt De Lange-Ros.

De monitor laat verder zien dat werkdruk met name een probleem is onder werkenden tot en met 35 jaar. Jongeren hebben meer middagdips, zijn vaker moe en uitgeblust, en belanden vaker in kleine verslavingen na het werk. Ook hebben jongeren meer het gevoel dat ze er niets aan kunnen doen dat hun werk energie kost. Verder geven jongeren vaker aan dat ze niets kunnen doen aan problemen op hun werk die anderen veroorzaken. Daarnaast geeft deze groep vaker aan dat anderen bepalend zijn voor hun energie tijdens hun werk en dat ze daar zelf minder invloed op hebben.

De gegevens over hard en zacht werken zijn afkomstig uit de Nationale werkdruk & zacht-werken-monitor, een onderzoek dat is uitgevoerd in het voorjaar van 2019 door onderzoeksbureau School of Insights uit Hilversum onder een representatieve steekgroep van 534 werkende Nederlanders.

Altijd op de hoogte blijven?